Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 13:11 |

General Smith u MOBiH: SAD ostaje opredijeljen u podršci BiH ka NATO putu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Delegacija Komande za specijalne operacije iz Komande američkih snaga za Evropu, predvođena generalmajorom Kirkom W. Smithom, posjetila je danas Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, gdje se susrela s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

Pendeš zaželjela je delegaciji Komande za specijalne operacije dobrodošlicu u Ministarstvo odbrane BiH i Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je razgovarano o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i internim procedurama za usvajanje prvog ANP BiH, za što je delegacija SAD-a dala punu podršku.

Učesnici sastanka su naglasili da je bilateralna odbrambena saradnja između SAD-a i BiH na zavidnom nivou, da je najsveobuhvatnija, kao i da se svake godine povećava, te samim tim Oružane snage BiH postaju sve interoperabilnije s američkim vojnim snagama kao i sa snagama NATO-a.

General Smith visoko je ocijenio nivo profesionalnosti i osposobljenosti koju pripadnici Oružanih snaga BiH pokazuju učešćem u međunarodnim operacijama podrške miru, istakao da Sjedinjene Američke Države ostaju opredijeljene u podršci BiH ka NATO putu, te se zahvalio ministrici Pendeš na prijemu i veoma konstruktivnim razgovorima.

Pendeš se zahvalila delegaciji Komande za specijalne operacije i SAD-u na svemu što čine u pogledu izgradnje kapaciteta i operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH, a time i odbrambenog i sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine u cjelini, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel