Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 15:05 |

Osmanović: BiH opredijeljena za kontinuirano jačanje zdravstvenih kapaciteta

FENA Saopćenje

ISTANBUL/SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Bosna i Hercegovina snažno je opredijeljena za kontinuirano jačanje zdravstvenih kapaciteta i intersektorske saradnje, kazao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović u Istanbulu gdje je učestvovao na skupu u okviru ministarskih konsultacija u organizaciji Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Cilj konsultacija bio je da se potvrdi opredijeljenost za punu implementaciji Akcionog plana za poboljšanje javnozdravstvene pripravnosti i odgovora u Regiji Evropa Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar Osmanović pojasnio je da ovo opredjeljenje BiH ide u smjeru kako bi se osiguralo pravovremeno sprečavanje, otkrivanje i odgovor na javnozdravstvene prijetnje i pružanje pomoći pogođenom stanovništvu, kada je to potrebno.

Napomenuo je i da je u proteklom periodu zabilježen napredak na nivou izvještavanja o različitim vrstama opasnosti u oblasti javnog zdravlja.

Bh. zdravstvene institucije uključene su u dva projekta - zajedničke akcije s fokusom na implementaciju Međunarodnih zdravstvenih propisa što će doprinijeti unapređenju kapaciteta za sprečavanje i borbu protiv prekograničnih prijetnji po zdravlje ljudi i jačanju laboratorijskih kapaciteta.

Ministar je podsjetio i da se BiH i dalje suočava sa migrantskom krizom, iznoseći podatak da je u 2018. godini registrirano oko 24.000 ulazaka migranata i izbjeglica, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- S obzirom na fluktuaciju migranata i moguću pojavu zaraznih bolesti vezanih za uvjete smještaja, formirano je Koordinaciono tijelo koje se brine za zdravlje migranata, a kojim koordinira kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu - kazao je Osmanović.

Ministar Osmanović je tokom konsultacija u Istanbulu razgovarao je i s ministrom zdravlja i medicinske industrije Turkeministana Nurmuhammetom Amannepesovom o konferenciji o nezaraznim bolestima koja će biti održana u Turkmenistanu u aprilu ove godine, te o pokretanju procedure za potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva između dvije zemlje.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu