Ekonomija     | 15.02.2019. 14:31 |

BBI VIP Business Club u Tešnju - Izražen privredni potencijal tešanjske regije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - "Metaloprerada, poljoprivreda, prehrambena industrija i IT kao glavne razvojne grane šire regije Tešnja" bila je tema okruglog stola koji je u četvrtak održan u Tešnju.

Cilj skupa, osim definisanja potencijala rasta i razvoja, bio je i identificiranje profila poslovnih partnera i investitora, kako bi se uz pomoć BBI VIP Business Cluba ostvarila nova poslovna partnerstva koja u konačnici mogu dovesti do razvoja tržišta i pružiti nove poslovne prilike privrednicima iz spomenutih oblasti.

Rukovodilac podružnice Bosna Bank International Tešanj Zlatko Aličić u uvodnom govoru istakao je važnost razmjene informacija među privrednicima radi pronalaska rješenja za unapređenje poslovanja.

- Tešanj je jedna od najperspektivnijih privrednih regija u Bosni i Hercegovini. BBI Banka želi dodatno poticati ovaj potencijal i kroz BBI VIP Business Club i Sarajevo Business Forum ponuditi privrednicima jaku platformu za njihov stalni rast i razvoj - rekao je Aličić.

Direktor Agencije za razvoj općine Tešanj Ismar Alagić naveo je da je Tešanj već duže vrijeme izvozno orijentisan, s kontinuiranim rastom izvoza od 2010., te da je tokom 2018. s teritorije te općine izvezena roba u vrijedosti 436 miliona KM u više od 60 zemalja svijeta. 

Direktor sektora industrije Privredne komore Federacije BiH Almin Mališević rekao je da je metaloprerađivački sektor i dalje vodeći u tom regionu, kao i da osim rasta izvoza bilježi i rast zasposlenih iz godine u godinu.

- Od ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH, šest posto čine zaposleni iz metaloprerađivačke industrije. Stručnog osoblja ne manjka, te predviđamo nastavak trenda rasta i u budućnosti - kazao je Mališević.

Okrugli sto bio je još jedna u nizu pripremnih aktivnosti jubilarne, 10. međunarodne investicijske konferencije "Sarajevo Business Forum 2019", koja je zakazana za april u glavnom gradu BiH, saopćeno je iz BBI banke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu