Svijet     | 15.02.2019. 13:03 |

Sanchez sazvao prijevremene opće izbore za 28. april

FENA Internet

MADRID, 15. februara (FENA) - Španski premijer Pedro Sanchez u petak je sazvao prijevremene opće izbore za 28. april.

Vijest da Španci izlaze na glasačka mjesta po treći put u manje od četiri godine uslijedila je nakon što je u parlamentu odbijen prijedlog budžeta manjinske socijalističke vlade premijera Sancheza.

Premijer, koji je već pod pritiskom iz vlastite stranke da skrati svoj mandat, izgubio je na glasanju o budžetu nakon što su se katalonski separatisti pridružili opozicionim poslanicima u glasanju protiv prijedloga javne potrošnje njegove vlade.

- Između nečinjena i nastavka rada bez budžeta, ili davanja prilike Špancima da govore, Španija  bi trebala gledati naprijed - izjavio je Sanchez u televizijskom obraćanju iz svoj palate Moncloa, u kojoj je sjedište vlade, nakon vanredne sjednice vlade, prenosi Asociated Press.

- Predložio sam da raspustimo parlament i sazovem izbore za 28. april - izjavio je on zaključujući televizijsko obraćanje tokom koga je istaknuo ostvarenja vlade za vrijeme  njegovih osam mjeseci na vlasti.

Sanchez (46) je naslijedio svog prethodnika Mariana Rajoya u junu prošle godine, kome je izglasano nepovjerenje nakon presuda za korupciju koje su ugrozile pozicije tada vladajuće konzervativne Narodne stranke (PP).

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kajganić sa španskom ambasadoricom: Podrška Tužilaštvu BiH u postizanju još boljih rezultata

Počela druga faza glasanja u Indiji

Špansko tužilaštvo zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Sancheza

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu