Kultura     | 14.02.2019. 18:25 |

U Muzeju Sarajeva otvorena izložba fotografija Budimpeštanska bajka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - U Muzeju Sarajeva danas je u okviru programa Sarajevske zime otvorena izložba fotografija „Budimpeštanska bajka”.

Nakon pozdravnih riječi direktora Muzeja Mirsada Avdića izložbu je otvorio direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić u prisustvu autora Otto Kaisera i ambasadora Mađarske u BiH Krisztiána Pósa.

Spahić je kazao da je ovom izložbom autor povezao dva vijeka života i magije Budimpešte, te izrazio zadovoljstvo vrhunskim umjetničkim djelima sa kojima se Mađarska predstavlja na Sarajevskoj zimi i u BiH.

"Bajke Budimpešte" je paralelna izložba Imre Kinszkog i Otta Kaisera sastavljena od fotografija Budimpešte. Materijal se sastoji od 40 crno-bijelih fotografija od čega je 20 fotografija Kinskog koji je preminuo u Holokaustu, a drugih 20 fotografija predstavlja paralelu njegovog suvremenog kolege Kaisera, nove slike Budimpešte sa poklapanjem u raspoloženju, ritmu i tematici.

Slike dva fotografa, kako je istaknuto, zamagljuju godine i skrivaju lokacije. Fotografije Kinszki Imrea nastale početkom XX vijeka i fotografije fotografa Ottó Kaisera, nastale skoro stotinu godina kasnije, govore iste priče. Lelujanje njih dvojice povezano je sa bajkom u Budimpešti, dok se kamenje kotrlja sa istim divljenjem kao i ljubav prema ljudima. 

Fotografije i spisi Imres Kinszkog (1901-1945), koji je preminuo u Holokaustu, redovno su se pojavljivali u mađarskoj štampi, a njihove snimke su objavljivale i prestižne strane novine kao što su National Geographic ili American Photographi.

Ottó Kaiser je rođen 1953. godine u Papi, malom mađarskom gradiću. Nakon završetka fotografskog obrazovanja, pokušavao je da otkrije tajne svog zanata u studijima starih fotografa. Objavljeno je skoro četrdeset njegovih albuma, a njegov rad je putem izložbi obišao više od pedeset zemalja. Često surađuje sa piscima, pjesnicima, muzičarima sa kojima stvara kratke filmove.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izložba slika 'Paralelno' Emira Kapetanovića u Počitelju

Izložba o dokumentima i pečatima Kotarskog šerijatskog suda u Sarajevu 3. maja u Brusa bezistanu

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel