Svijet     | 07.02.2019. 13:03 |

Ukrajinski parlament usvojio ustavni amandman o euroatlantskim integracijama

FENA Internet

KIJEV, 7. februara (FENA) - Ukrajinski parlament u četvrtak je usvojio ustavni amandman koji obavezuje vlasti te zemlje na pridruženje NATO-u i Evropskoj uniji.

Masovni protesti u 2013. u Ukrajini bili su usmjereni protiv odbijanja ondašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o pridruženju s EU, što je smatrano izdajom aspiracija brojnih Ukrajinaca. Nova vlada koja je preuzela dužnost u februaru 2014. obavezala se na traženje članstva u NATO-u i EU, izazivajući zabrinutost Rusije.

Parlament (Vrhovna Rada Ukrajine) danas je usvojio ustavni amandman koji bi učvrstio takvo obavezivanje, prenosi Associated Press.

Predsjednik Petro Porošenko nazvao je glasanje "istorijskim danom" koji će ojačati riješenost vlade da provede ekonomske reforme. Porošenko  se natječe za reizbor na predsjedničkim izborima u martu.

Ankete javnosti ukazuju da je značajna većina Ukrajinaca za pridruženje NATO-u nakon ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka i njene umiješanosti u sukob u istočnoj Ukrajini u  2014. godini.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu