Kultura     | 05.02.2019. 12:30 |

Počelo obilježavanje 42. godišnjice Univerziteta 'Džemal Bijedić'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 5. veljače (FENA) - Prezentacijom znanstvenoistraživačkih i međunarodnih projekata u utorak u Mostaru počeo je svečani program obilježavanja 42. godišnjice postojanja Univerziteta "Džemal Bijedić".

Prorektorica za međunarodnu suradnju na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru Maja Kazazić kazala je kako je ovo prvi događaj dvotjednog programa obilježavanja 42. godišnjice osnivanja Univerziteta na kojemu su predstavljeni znanstvenoistraživački i međunarodni projekti.

- Danas smo predstavili pet znanstvenoistraživačkih te 13 međunarodnih projekata u kojima je Univerzitet tijekom 2018. godine sudjelovao kao partner - kazala je Kazazić.

Dodala je kako su znanstvenoistraživački projekti većinom financirani od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti kao i Fonda za okoliš i zaštitu.

- Također, predstavljeno je devet Erasmus+ projekata za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju čime se postiže unaprjeđenje i modernizacija visokog obrazovanja u partnerskim zemljama Europske unije u koje spada i BiH - istaknula je Kazazić.

U povodu ove godišnjice na Univerzitetu će i sljedećih dana biti upriličen niz manifestacija, pa će tako u četvrtak biti predstavljene publikacije kojima je Univerzitet bio izdavač, dok će u subotu biti održana svečana promocija i dodjela diploma.

U ponedjeljak, 11. veljače, bit će upriličen prijem umirovljenih zaposlenika Univerziteta, dok su četvrtak, 14. veljače i petak, 15. veljače rezervirani za Svečanu akademiju Univerziteta, odnosno promociju "Zbornika radova Džemal Bijedić - 100 godina od rođenja i 40 godina od smrti".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel