Svijet     | 01.02.2019. 21:13 |

Zaharova: Moskva spremna na razgovore o INF-u

FENA Internet

MOSKVA, 1. februara (FENA) - Moskva je spremna na razgovore o Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) nakon što je Washington saopćio da se iz njega povlači, izvijestila je danas ruska novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na izjavu glasnogovornice  ruskog ministarstva vanjskih  poslova Marije Zaharove.

Istovremeno je Zaharova  agenciji Interfaks rekla da Moskva zadržava pravo da odgovori na odluku SAD da se povuku iz Sporazuma.

Britanska agencija Reuters je prethodno izvijestila da je američki državni sekretar Mike Pompeo objavio danas da će SAD sutra obustaviti primjenu INF-a iz 1987. godine

Agencija je navela da je ššef State Departmenta također poručio da će se Washington za ššest mjeseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma o nuklearnom oružju, ako Rusija ne prestane da ga krši.

Moskva je negirala kršenje sporazuma, kojim se objema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje, navodi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Peskov: Rusija i Evropa morat će da se dogovore kako će živjeti jedna pokraj druge

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu