Ekonomija     | 30.01.2019. 16:31 |

Vijeće ministara usvojilo Program ekonomskih reformi do 2021. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je na današnjoj sjednici  Program ekonomskih reformi (ERP) za period 2019 – 2021. godine,  sastavljen od pet tematskih cjelina, uključujući prioritete strukturalnih reformi, makroekonomski i fiskalni okvir.

Reforme će biti usmjerene na unapređenje strateškog i zakonodavnog okvira u skladu sa ugovorom o uspostavljanju energetske zajednice, stvaranje održivog sistema finansiranja željezničke infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, jačanje sistema infrastrukture kvaliteta BiH po modelu EU. Radit će se na daljnjem unapređenju sektora komunikacija i informacionog društva, uz usklađivanje regulatornog okvira sa standardima EU, intenziviranju saradnje u obrazovanju i povećanju efikasnosti tržišta rada, uspostavljanju efikasnog sistema potrošnje u zdravstvu i unapređenju sistema socijalne zaštite.

Program ekonomskih reformi će biti proslijeđen Evropskoj komisiji, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Istječe rok za dostavljanje odgovora Europskoj komisiji o planu reformi (VIDEO)

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel