Regija     | 29.01.2019. 17:50 |

Brammertz zadovoljan suradnjom Crne Gore

FENA Saopćenje

PODGORICA, 29. siječnja (FENA) - Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz rekao je u utorak tijekom posjeta Crnoj Gori da je zadovoljan suradnjom te zemlje, koja predstavlja pozitivan primjer za cijelu regiju.

 Brammertz je nakon razgovora s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem izrazio zadovoljstvo odnosom Crne Gore prema radu, misiji i ciljevima međunarodnih kaznenih sudova, te ocijenio da ta suradnja predstavlja primjer za cijelu regiju.

 "Crna Gora posebnu pažnju posvećuje suradnji s međunarodnom zajednicom u pogledu istraga koje se odnose na kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava, u cilju postizanja mira, sigurnosti, vladavine prava i punog poštivanja ljudskih prava u regiji", kazao je Darmanović.

 Crnogorski državni tužitelj Ivica Stanković i Brammertz potpisali su tom prigodom Memorandum o razumijevanju kojim će, kako je priopćeno, biti nastavljena i unaprijeđena suradnja dvaju tužiteljstava.

 Stanković je podsjetio da su 90-ih godina prošlog stoljeća na prostorima bivše Jugoslavije trajali oružani sukobi u kojima su pojedinci počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, što je rezultiralo i teškim povredama Ženevske konvencije, te da je procesuiranje i kažnjavanje počinitelja tih kaznenih djela specifičan, složen i dugotrajan proces. "Istraživanje i procesuiranje ratnih zločina neće imati alternativu", poručio je Stanković dodajući da će državno tužiteljstvo trajno progoniti počinitelje tih kaznenih djela.

 U Specijalnom državnom tužiteljstvu (SDT) u fazi izviđaja nalaze se četiri predmeta u kojima se prikupljaju podaci i dokazi koje se odnose na događaje koji su se dogodili na teritoriju Kosova, Hrvatske i Bosne i Hercegovine 1991. i 1992. godine, kazao je Stanković.

 Brammertz je kazao da su mnogi počinitelji ratnih zločina ostali nepoznati, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Po njegovim riječima, mnoge žrtve čekaju na to da se počinitelji zločina privedu pravdi, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Majke Srebrenice zahvalile crnogorskom premijeru na potpori rezolucije UN-a

Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Crna Gora: Državno tužiteljstvo formiralo predmet nakon intervjua bivšeg predsjednika Đukanovića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel