Bosna i Hercegovina     | 29.01.2019. 12:33 |

TIBiH: U borbi protiv korupcije nije ništa značajno napravljeno (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Indeks percepcije korupcije (CPI) pokazao je da se Bosna i Hercegovina nalazi na 89. mjestu, od ukupno 180 zemalja, sa ocjenom 38, što ukazuje na dugogodišnju stagnaciju i urušavanje demokratskog sistema - naveli su danas predstavnici Transparency Internacionala u BiH, prezentirajući rezultate CPI-a za 2018. godinu.

Predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin i v.d. izvršnog direktora TI BiH Ivana Korajlić ukazali su na pres-konferenciji da je nužno izvršiti sistemsku analizu funkcioniranja vlasti na svim nivoima.   

Blagovčanin je naveo kako je utvrđeno da je BiH u potpunosti zarobljena privatnim interesima nosilaca vlasti.

- Institucije su paralizovane korupcijom te ne uspijevaju ostvariti svrhu zbog koje postoje. Posljedica toga je da građani ne mogu ostvariti elementarna ljudska prava – rekao je Blagovčanin.

Korajlić dodaje da je Bosna i Hercegovina pri analizi Indeksa stavljena među države koje je neophodno posmatrati u narednom periodu zbog sve većeg nazatka u pogledu demokratičnosti i načina funkcionisanja institucija.

- Ove godine se BiH nalazi na 89 mjestu i ima istu ocjenu 38 kao i prethodne godine. U proteklih šest godina nije ništa značajno napravljeno te je pokazan nazadak – rekla je Korajlić.

Razvijene demokratije imaju prosječan indeks oko 75, dok prosjek ocjene od 35, gdje spada i BiH, važi za zemlje u kojoj su prisutni, navode iz TIBiH, hibridni režimi, u kojima se redovno dešavaju izborne nepravilnosti, politički pritisci, nedostatak nezavisnosti pravosuđa i općenito visok stepen korupcije.

Na osnovu relevantnih međunarodnih izvora ocjene su u Indeksu dodijeljene na skali od 0 do 100 (od najvišeg do najnižeg nivoa korupcije).

Pogledajte http://fena.ba/video/2507

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HLw33VG_RhXeMkmlpUzGReHoEhIxmlDn?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel