FENA biznis

Bh. knjižnice zahvaljujući INTERA TP-u koračaju putem digitalizacije

Saopćenje

MOSTAR, 23. siječnja - Već tisućama godina knjižnice imaju poseban status u društvu te predstavljaju žarišta znanja na kojima od najranije dobi djeca razvijaju svoje sposobnosti prikupljanja informacija.

Kako bi doprinio tom procesu, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba uz financijsku podršku Google-a pokrenuo je projekt „Digitalni građanin“ čiji je partner za Bosnu i Hercegovinu krajem 2018. godine postao INTERA Tehnološki Park.

Knjižnice kao centri digitalnih kompetencija

Kroz ovaj projekt, 20 knjižnica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, čiji je pregled moguće vidjeti ovdje, postat će centrima digitalnih inovacija te će svojim korisnicima omogućiti i upoznavanje s najnovijim tehnologijama poput mikroračunala - micro:bit i BOSON uradi sam kompleta, dok će u drugoj fazi nekima od njih će biti donirani i 3D printeri.

Knjižnice uključene u projekt će spomenutu tehnologiju dobiti na korištenje, a knjižničari će na in-house edukacijama u Zenici (23.01.2019.) i Mostaru (24.01.2019.) naučiti kako koristiti micro:bitove te kako stečena znanja primijeniti na stvaranju vlastitih kreativnih projekata s ciljem dodatnog obrazovanja svojih korisnika.

Razvijanje vještina na jednostavan i zabavan način

Zahvaljujući projektu „Digitalni građanin“ korisnici knjižnica će od najranije dobi moći usvajati nove vještine i znanja posuđujući i koristeći opremu te sudjelujući na besplatnim edukativnim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja.
Kroz implementirane aktivnosti, na jednostavan i zabavan način u vlastitoj lokalnoj zajednici svoje će vještine razvijati novi budući inovatori i kreatori otvarajući tako nove mogućnosti i perspektive za Bosnu i Hercegovinu.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.