Kultura     | 17.01.2019. 16:12 |

Predstavljene tri knjige o Hrvatima u Brazilu

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 17. siječnja (FENA) - Troknjižje "Hrvatska u Brazilu - iseljeničke priče i priče o useljenju", "Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja" i "Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja", koje je priredio Milan Puh predstavljeno je u četvrtak u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

 Knjige su predstavili priređivač Milan Puh, ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest za povijest Gordan Ravančić i povjesničar Darjan Godić.

 Ravančić je napomenuo kako izvan Hrvatske živo više od 4 milijuna Hrvata te dodao kako je povijest hrvatske zajednice u Brazilu slabo poznata. Knjige obrađuju, istaknuo je, sadašnje stanje hrvatske zajednice u toj južnoameričkoj zemlji. Prva se bavi sociološko-etnografskim opisom brazilskih Hrvata, rekao je dodavši kako je Puh u drugoj obradio prvi val hrvatskih dolazaka u Brazil, a u trećoj drugi, poratni val hrvatske emigracije u Brazilu.

 Po Godićevim riječima, Puhove knjige bave se fenomenom migracija te socijalnim, gospodarskim i političkim problemima kroz prošlost i sadašnjost hrvatske zajednice u Brazilu. Podsjetio je i na to da hrvatska zajednica u Brazilu danas ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi. 

 Milan Puh je profesor hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u Sao Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Parana na znanstvenom projektu "Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija".

 Voditelj je istraživačkog projekta "Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil" od 2015. Priređivač je knjiga "Hrvatska u Brazilu - iseljeničke priče i priče o useljenju", "Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja" i "Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja".

 Projekt se realizira uz novčanu potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Počela akcija 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život', razmjena knjiga i razgovor s književnicima

Spahić: 'Knjige, memorija i mediji', moto sarajevskog sajma knjiga 2025.

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel