Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 15:43 |

Sokol: Javni lokalni mediji značajan dio medijske scene u BiH

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Publikacija “Javni lokalni mediji između javnog interesa i finansijske ovisnosti” prezentirana je danas u Sarajevu, a istraživačica i projektna koordinatorica Mediacentar Sarajevo Anida Sokol kazala je da se dokument sastoji od četiri izvještaja koja se bave finansiranjem javnih lokalnih medija, političkim pritiscima i imenovanjima upravljačkih struktura i urednika, programima javnih lokalnih medija i njihovom komunikacijom sa zajednicom.

Javni lokalni mediji čine značajan dio medijske scene u BiH, a Sokol navodi da oni mogu doprinijeti većoj transparentnosti rada lokalnih vlasti, informirati građane o političkim odlukama i problemima s kojima se susreću lokalne zajednice, te ih podstaknuti da učestvuju u političkom procesu odlučivanja na lokalnom nivou.

- Javni lokalni mediji također bi trebali nuditi prostor građanima da iskažu svoje probleme i mišljenja te da dobiju informacije od lokalnog značaja koje nisu dostupne putem većih i komercijalnih medija - istakla je.

Izvještaj se fokusira, kako je rekla, na obrasce finansiranja 81 javnog radio i televizijskog emitera čiji su osnivači i primarni izvori prihoda gradovi, općine i kantoni u BiH.

- Aktuelne politike i prakse u BiH javne medije stavljaju u položaj servilnosti prema lokalnim samoupravama, čime se narušava njihova autonomija i demokratski procesi na lokalnom nivou - smatra Sokol.

Dodala je da je publikacija nastala na osnovu jedinstvenog upitnika koji je poslan svim javnim općinskim, gradskim i kantonalnim emiterima u BiH (njih 81), te analize dokumenata poput zakona i podzakonskih akata, budžeta, finansijskih i programskih izvještaja, statuta, te intervjua s medijskim radnicima.

Autori publikacije su Amir Purić, Jasna Kovo, Bojana Vukojević i Maida Salkanović, a urednice Sanela Hodžić i Anida Sokol. 

Publikacija je dio programa "Lokalni mediji između javnog interesa i finansijske ovisnosti“, koji je podržan sredstvima granta Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saradnja Mediacentra Sarajevo i Bošnjačkog instituta na digitalizaciji periodičnih publikacija

Prezentovana publikacija Mediacentra o štetnim narativima tokom izbora

Mediacentar Sarajevo - Krivične prijave za veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića u NP 'Sutjeska'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu