Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 12:40 |

U Bugojnu povećan broj pacijenata sa simptomima prehlade i gripe

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 17. januara (FENA) - U Službu hitne pomoći bugojanskog Doma zdravlja svakodnevno se javljaju pacijenti koji se žale na simptome prehlade i gripe.

-Aktuelne vremenske prilike pogoduju razvoju oboljenja, koja se uobičajeno javljaju u ovo doba godine - kazala je dežurna doktorica Arijana Brčić.

Ističe da je u posljednje vrijeme broj onih, koji traže medicinsku pomoć, povećan u odnosu na protekli period, te da se žale uglavnom na simptome gripe i prehlade.

-Gripa nastaje naglo, a prate je visoka temperatura, bolovi u mišićima i kostima, suhi kašalj i opća slabost organizma. Simptomi prehlade su blaži, temperatura je niža, a kod oboljelih se javlja kihanje, kašljanje, kao i bolovi pri gutanju - naglasila je.

Veoma je važno, dodaje, da oboljeli znaju prepoznati simptome prehlade i gripe, odnosno na koji način mogu ojačati svoj imunitet i zaštititi se od raznih viroza.

-S obzirom da se radi o virusnim oboljenjima, antibiotici nisu potrebni. Bitno je da se uzimaju lijekovi protiv temperature, sirup za kašalj, neka pastila za grlo, i što više voća - zaključila je.

Preporučila je svim oboljelima mirovanje, i konzumiranje odgovarajućih vitaminskih preparata i toplih napitaka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije