Bosna i Hercegovina     | 14.01.2019. 15:09 |

Omerdić: Učinit ćemo sve da postignemo dogovor sa sindikatima obrazovanja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 14. januara (FENA) - Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) Damir Omerdić kazao je kako će Kantonalna vlada pokušati što prije postići dogovor sa sindikatima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako ne bi došlo do najavljenog generalnog štrajka.

-Vlada je u obavezi da ispoštuje Kolektivni ugovor i u tom smjeru idemo. Prioritetni zahtjev sindikata je povećanje osnovice plate na 302 KM, odnosno izjednačavanje s ostalim budžetskim korisnicima. Također, pregovarat ćemo i o minulom radu, odnosno tu će resorno ministarstvo insistirati na tome da šesti i sedmi stepen obrazovanja ne mogu biti izjednačeni - rekao je Omerdić.

Dodao je i kako je izjednačavanjem šestog i sedmog stepena obrazovanja u bolji položaj stavljeno oko 650 ljudi, ali i da je svim ovim zahtjevima prošlogodišnji budžet bio opterećen za dodatnih pet miliona KM.

-Kada su u pitanju pedagoški standardi i svi zahtjevi sindikata obrazovanja, Vlada USK je spremna za pregovore i dogovore, ali u okviru financijskih mogućnosti. U interesu nam je konkretan dogovor, kojim će obje strane biti zadovoljne i zaista se nadam da ćemo u tome uspjeti - istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja prethodno su najavili generalni štrajk za 28. januar, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani do tada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Lječilište Gata potpisali sporazum o izgradnji sale za kineziterapiju

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel