Bosna i Hercegovina     | 10.01.2019. 15:34 |

CIK BiH ovjerio kandidatske liste za Dom naroda PFBiH iz skupština ZHK i USK

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas ovjerila kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), potvrđeno je Feni iz CIK-a BiH.     

Iz Unsko-sanskog kantona danas je ovjereno osam kandidatskih listi na kojima se nalazi 13 kandidata. Ovjereno je pet kandidatskih listi iz reda bošnjačkog naroda, dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda i jedna kandidatska lista iz reda ostalih.

Iz reda bošnjačkog naroda ovjerene su: kandidatska lista koju je podnio politički subjekt A-SDA-Pomak-Zajedno i na njoj su Hajrudin Halilović i Rasim Pajić; zatim kandidatska lista poslanika Hadisa Jusića na kojoj su Hadis Jusić, Mehmed Mahmić i Asmir Ćufurović; kandidatska lista poslanika Zinajde Hadžić na kojoj su Nijaz Hušić i Zinajda Hadžić; potom kandidatska lista poslanika Nisveta Jusića na kojoj je Nisvet Jusić i kandidatska lista Ekrema Prošića na kojoj je Ekrem Prošić.

Dvije su kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda: kandidatska lista koju je podnio poslanik Razim Halkić i na njoj je samo njegovo ime Razim Halkić, te kandidatska lista Laburističke stranke i na njoj je Anel Šahinović. 

Ovjerena je i jedna kandidatska lista iz reda ostalih, a to je kandidatska lista Laburističke stranke na kojoj su Rasim Kantarević i Edina Abdić-Pleho.

Kada je u pitanju Skupština Zapadnohercegovačkog kantona, CIK BiH je ovjerio ukupno četiri kandidatske liste, sve četiri su iz reda hrvatskog naroda.           

Prva je kandidatska lista koju je podnijela Hrvatska demokratska zajednica i HKDU BiH, a na njoj su Zdravko Bešlić, Damir Jurišić i Žana Miličević. Druga je kandidatska lista poslanika Tomislava Mandića na kojoj su Tomislav Mandić, Ivan Damjanović i Klaudija Skoko.

Treća kandidatska lista iz ZHK koju je CIK BiH ovjerio je kandidatska lista Hrvatske stranke prava na kojoj je Zvonko Jurišić, a četvrtu kandidatsku listu je podnijela poslanik Marija Iličić i na njoj su Marija Iličić i Ivan Leko.

Skupština Zapadnohercegovačkog kantona zakazala je sjednicu za sutra na kojoj bi trebao da bude i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Centralna izborna komisija BiH je do danas ovjerila kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz pet kantonalnih skupština.

Ranije je to uradila iz skupština Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona i te liste su im vraćene da bi u kantonalnim skupštinama proveli posredne izbore i nakon toga dostavili rezultate CIK-u BiH. Danas je ovjerila kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona i Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Ukupno iz pet kantonalnih skupština su dostavljene kandidatske liste, CIK BiH je izvršio provjere i ovjerio ih, dok iz pet kantonalnih skupština još nisu dostavljene kandidatske liste.    

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

CIK usvojio podzakonske akte za Lokalne izbore 2024.

U prvoj polovini maja Centralna izborna komisija BiH raspisuje Lokane izbore 2024. godine u BiH

Regionalna diskusija o ulozi umjetne inteligencije u izbornim procesima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel