Svijet     | 10.01.2019. 13:29 |

Talibani ubili 32 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti

FENA Internet

KABUL, 10. januara (FENA) - Talibani su pokrenuli niz napada na kontrolne punktove snaga sigurnosti u četiri afganistanske pokrajine u četvrtak ujutru, ubivši 32 pripadnika snaga sigurnosti i provladinih milicija, saopćili su pokrajinski zvaničnici.

Obje strane u afganistanskom 17-godišnjem ratu nastavile su s napadima tokom ove zime, dok su talibani nanijeli teške gubitke vladinim snagama, a američka vojska i njeni saveznici iz afganistanske vlade u zračnim udarima su ubili talibanske terenske zapovjednike. 

Istovremeno, provizorni mirovni napori su u toku dok je specijalni američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad održao tri kruga pregovora s talibanima, iako su pobunjenici otkazali četvrti krug u ovoj sedmici.

Posljednji talibanski napadi desili su se u sjevernim pokrajinama Kunduz, Baghlan, Takhar, i u pokrajini Badghis na zapadu.

Ahmad Fahim Qarluq, načelnik oblasti Qala-e-Zal u Kunduzu, izjavio je da je veliki broj talibana napao kontrolne punktove u ranim jutarnjim satima, ubivši 10 vojnika i policajaca i ranivši 11 pripadnika snaga sigurnosti.

Qarluq je kazao da je ubijeno  25 talibanskih boraca.

U susjednim pokrajinama Baghlan i Takhar, talibani su ubili 16 pripadnika provladnih milicija i ranili su 10, saopćili su zvaničnici.

Također su kazali da su talibani pretrpjeli teške žrtve.

Zabihullah Mujahid, talibanski portparol,  navodi u saopćenju da su talibani ubili desetke pripadnika snaga sigurnosti i zaplijenili su velike količine naoružanja i municije, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu