Svijet     | 07.01.2019. 15:38 |

Patrijarh Kiril: Nova ukrajinska crkva je udruženje raskolnika

FENA Internet

MOSKVA, 7. januara (FENA) - „Nova“ crkva u Ukrajini koju su stvorile kijevske vlasti je udruŽenje dvije grupe raskolnika, izjavio je danas patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril u božićnom intervjuu televiziji „Rusija 1“.

-Po mišljenju onih koji vuku konce i predsjednika Ukrajine, taj sabor je trebalo da ujedini sve i stvori jedinstvenu pravoslavnu crkvu za cijelu Ukrajinu. A ššta se desilo? Desilo se to da su se dvije raskolničke grupe jednostavno ujedinile - rekao je patrijarh Kiril.

U isto vrijeme, Ukrajinska pravoslavna crkva na čelu sa mitropolitom kijevskim i cijele Ukrajine, Onufrijem bila je i ostaje blagodetni duhovni organizam“ u toj zemlji, naglasio je on, prenosi Sputnik.

Patrijarh je stvaranje nove crkvene strukture nazvao miješanjem državne vlasti u vjerske stvari, ššto je bez presedana.

-Ukrajina bi trebalo da bude država koja teži Evropi. Država koja tvrdi da dijeli evropske vrijednosti. Međutim, jedna od vrlo važnih vrijednosti Evrope je princip odvajanja crkve i religije od države, a šta vidimo? Vidimo predsjednika Ukrajine koji predsjedava crkvenim saborom, koji određuje ko treba da bude na čelu  crkve. On se grubo miješa u crkveni žživot i ne libi se da to radi javno, ššto sve to pretvara u teatar apsurda - naglasio je ruski patrijarh.

-Zamislite da predsjednik Rusije Vladimir Putin predsjedava crkvenim saborom, da on direktno govori ko treba da bude izabran i da posle predstavi novoizabranog patrijarha javnosti. To je teško zamisliti - dodao je on.

Da se to desi, ruski patrijarh smatra da bi "zapadne države i zaštitnici ljudskih prava bacali drvlje i kamenje na Rusiju".

Vaseljenski patrijarh Vartolomej predao je jučer Ukrajini dokument o nezavisnosti nove crkvene strukture Pravoslavne crkve Ukrajine.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Stoltenberg: Kijev nije tražio raspoređivanje NATO trupa

Nakon Aja Sofije još jedna crkva u Istanbulu postala džamija

Ukrajinski zvaničnici - Rusija tokom noći pokrenula napad dronovima na oblasti Harkov i Dnjepar

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije