Bosna i Hercegovina     | 03.01.2019. 13:33 |

Općina Centar Sarajevo - Za boračku populaciju 700.000 KM u 2018. godini

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo, imajući u vidu težak ekonomsko socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu društva za njihove brojne probleme i potrebe, dugi niz godina redovno iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila potporu i razne vrste pomoći, saopćeno je iz te općine.  

Tako je u općinskom budžetu za 2018. godinu za tu namjenu obezbijeđeno preko 700 hiljada konvertibilnih maraka. Pri tome za finansiranje projekata i programa boračkih udruženja izdvojeno je oko 360 hiljada maraka, a ta sredstva su raspoređivana putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja i to na osnovu javnog poziva.

Za jednokratne novčane pomoći ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima izdvojeno je 170 hiljada konvertibilnih maraka, s ciljem ublažavanja posljedica teškog ekonomsko socijalnog položaja pripadnika boračke populacije kojima je neophodna socijalna, zdravstvena i druge vrste pomoći. Raspodjela i ovih finansijskih sredstva se vršila putem Komisije za boračka pitanja, a prema usvojenim kriterijima. Dodatnih 20 hiljada maraka je utrošeno za jednokratne novčane pomoći borcima i njihovim porodicama povodom značajnijih datuma, te vjerskih i državnih praznika.

Za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca i djece ratnih vojnih invalida izdvojeno je 50.000 KM.

U budžetu za 2018. godinu izdvojeno je i 90.000 KM za pomoć ratnim vojnim invalidima sa 100% invaliditetom – paraplegičarima i kvadriplegičarima za prilagođavanje putničkog automobila za samostalno upravljanje vozilom.

Za aktivnosti i organizaciju manifestacija obilježavanja datuma i godišnjica od značaja za Općinu Centar, kao i za održavanje spomen-obilježja na području središnje gradske općine u budžetu je obezbijeđeno oko 25 hiljada KM - navode iz te općine.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježavanje Dana Općine Centar Sarajevo - Položeno cvijeće na spomen-obilježja

Otvorenje izložbe Ade Sivac večeras u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel