Kultura     | 31.12.2018. 09:43 |

Pozorište mladih u ovoj godini realiziralo sedam premijernih projekata

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 31. decembra ( FENA) – Pozorište mladih Sarajevo u ovoj godini ostvarilo je uspješnu sezonu u okviru koje je realiziralo sedam premijernih projekata, od čega tri koprodukcije.

Ove godine estetsku umjetničku orijentaciju repertoara činile su adaptacije svjetskih klasika za djecu i mlade. U saradnji sa Američkom ambasadom u BiH realizirana je predstava na engleskom „Beskrajna priča“, adaptacija romana Michaela Endea, jednog od najpoznatijih svjetskih klasika za djecu; „Avanture Toma Sawyera“, po romanu Marka Twaina, u režiji Adisa Bakrača; lutkarska predstava u stilu turskog tradicionalnog teatra sjena karađoz - „Čarobna lampa“, u režiji Cengiza Ozeka i „Vrli novi svijet“ po motivima romana Aldousa Huxleya, u režiji Dine Mustafića - rekao je za Fenu dramaturg Pozorišta mladih Segor Hadažić rezimirajući sezonu 2018 u ovoj pozorišnoj kući.

Prvi put u svojoj povijesti Pozorište mladih je u saradnji s  Udruženjem “Život sa Down sindromom FBiH“, realiziralo i inkluzivnu predstavu „Svirala“ u režiji Alene Džebo. U okviru projekta nazvanog Kultura pripada i meni, koji provodi Udruženje Život sa Down sindromom FBiH uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS-a, Pozorište mladih je postalo prvo pozorište u regionu prilagođeno osobama s invaliditetom. Na šta su posebno ponosni.

U Pozorištu mladih u koprodukciji s Institutom za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, nastao je mjuzikl za djecu „Mravko Travko“, u režiji Riada Ljutovića i muzičkoj režiji Alme Ferović-Fazlić, dok je u novembru sa predstavom "Čarobna lampa", Pozorište mladih gostovalo na prestižnom Međunarodnom istanbulskom festivalu lutaka.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Lutke grand ginjole po prvi put na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel