Svijet     | 22.12.2018. 16:49 |

Protesti 'Žutih prsluka' u Francuskoj - Manji odziv, intervenisala policija

FENA Internet

PARIZ, 22. decembra (FENA) - Policija je i danas intervenisala na protestima "Žutih prsluka" u Parizu.

Nekoliko grupa "Žutih prsluka" pozvalo je na proteste širom Francuske šestu subotu zaredom, ali je odziv opao, vjerovatno zbog Božićnih i Novogodišnjih praznika.

Ipak, u Parizu je na ulice izašlo oko 800 osoba, podaci su sigurnosnih snaga. Policija je intervenisala suzavcem i pendrecima u cilju sprečavanja demonstranata da dođu do sigurnosnih tačaka u ulici De L'Arcade, javlja agencija Anadolija. 

Protesti nisu održani u ulici Champs Elysees, a odziv je bio mnogo manji od očekivanog i na protestima ispred palate Versailles.

Jedna grupa demonstranata šetala je od crkve Montmartre do trga Opera. Uzvikivali su slogane protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Zbog protesta u tom dijelu Pariza s vremena na vrijeme je bio otežan i saobraćaj, a vozači su sirenama pružali podršku "Žutim prslucima".

Od sinoć do danas blokirano je oko 200 puteva u Francuskoj. Demonstranti su najavili i blokadu prelazaka kamiona na granici s Belgijom, Italijom, Španijom i Njemačkom. 

Sinoć je još jedna osoba izgubila život tako da je broj mrtvih povećan na deset. Dosad je privedena 4.341 osoba, a povrijeđeno više od 1.000.

"Žuti prsluci" od 17. novembra u mnogim gradovima, uglavnom u prijestolnici Parizu, organizuju masovne proteste.

Antivladini protesti "Žutih prsluka" najviše su utjecali na pad ekonomskog rasta kao i trgovinski ratovi koji se vode u svijetu, a koji su izazvali manjak poslovne sigurnosti u mnogim zemljama.

Pokret "Žuti prsluci", koji nose ime po sigurnosnim fluoroscentnim prslucima, koje u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj, održava proteste petu subotu zaredom. Proteste su počeli sredinom novembra protiv najavljenog povećanja poreza na gorivo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sindikat metalaca FBiH traži bolje uslove za život

Sindikat radnika u trgovini: Sindikat mora biti uključen u procese pristupanja BiH Evropskoj uniji

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel