Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 12:28 |

EPuBiH dodijelio ordene Pammeru, Salkoviću, Teletoviću i posthumno Tihiću

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Evropski pokret u BiH je svoje najviše priznanje „Orden naroda, građanki i građana BiH“ uručio danas ambasadoru Martinu Pammeru, doajenu sevdalinke Nedžadu Salkoviću, sportskom ambasadoru Mirzi Teletoviću, te posthumno rahmetli Sulejmanu Tihiću, nekadašnjem članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je na svečanosti dodjele odlikovanja kazao da se Orden od 2000. godine dodjeljuje posebno zaslužnim pojedincima i kolektivima, koji su svojim angažmanom bilježili uspjehe i dali doprinos u diplomatiji, kulturi, sportu.

Istakao je da se ambasadoru Austrije u BiH Martinu Pammeru za posebne zasluge u produbljenju i unapređenju tradicionalno dobrih, prijateljskih odnosa naroda dvaju država, a tokom uspješnog petogodišnjeg mandata je unaprijeđena poslovno-ekonomska kulturna, bilateralna i drugi oblici saradnje.

Također i Nedžadu Salkoviću je dodijeljen Orden za životno djelo, kao umjetniku, promotoru i ambasadoru bh. kulture i tradicije, pri čemu očuvanje i brendiranje sevdaha i sevdalinke kao autohtonog brenda BiH zauzima posebno mjesto u njegovoj dugogodišnjoj karijeri.

Praštalo je podsjetio da se Orden dodjeljuje i Mirzi Teletoviću, dugogodišnjem sportskom ambasadoru i internacionalnom promotoru BiH, aktualnom predsjedniku Košarkaškog saveza BiH koji je uz to i uspješan poslovni menadžer i jedan od najznačajnijih investitora u BiH.

- On je mogao je živjeti bilo gdje u svijetu, ali je on odlučio da se vrati u svoju domovinu - naglasio je.

Orden je dodijeljen posthumno rahmetli Sulejmanu Tihiću, nekadašnjem članu Predsjedništva BiH i predsjedniku Stranke demokratske akcije.

Praštalo je istakao da je Tihić u dugogodišnjoj uspješnoj karijeri slovio za jednog od najtolerantnijih političara u regionu, bio je veliki zastupnik i borac za jednakopravnost svih građana BiH, bez obzira na religiju, naciju ili političku pripadnost, i očuvanje vjekovne multikulturalne tradicije bh.društva.

- Tihić je bio skroman, najjednostavniji čovjek među političarima. Svima nama u BiH, ali i mnogim drugima u regionu i Evropi nedostaju puno njegova mudrost, čovječnost i tolerancija – istakao je Praštalo.

Ordene zaslužnima su uručili ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Pammer, mons. Henryk M. Jagodzinski, savjetnik Apostolske nuncijature u BiH, te predstavnici Evropskog pokreta Predrag Praštalo i Višnja Lončar.

Ministar Osmanović je Orden uručio supruzi rahmetli Sulejmana Tihića, Jasminki, te tom prilikom podsjetio na lik i djelo rahmetli Tihića koji je cijenio ljude po djelima, i uvijek govorio „korak po korak, ali stalno naprijed“.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Srbija: Ruski predsjednik odlikovao Vulina ordenom prijateljstva

Plakalo razgovarao sa ministricom za EU integracije Srbije Tanjom Mišćević

Plakalo: Poruke predsjednice EK jasne, bez reformskih zakona nema novca, a izgleda ni početka pregovora sa EU

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu