Svijet     | 21.12.2018. 11:59 |

Polovina od 14.000 američkih vojnika bit će povučena iz Afganistana

FENA Internet

WASHINGTON, 21. decembra (FENA) - Pentagon razvija planove da povuče  polovinu od 14.000 američkih vojnika koji služe u Afganistanu, saopćili su američki zvaničnici u četvrtak, označavajući veliku promjenu u politici Trumpove administracije koja ima za cilj prinuditi talibane da se uključe u mirovne pregovore nakon više od 17 godina rata.

Jedan zvaničnik kazao je da bi se vojnici mogli povući do ljeta, ali da nikakva konačna odluka nije donijeta.

Predsjednik Donald Trump dugo vremena insistira na povlačenju vojnika iz Afganistana, smatrajući taj rat izgubljenim slučajem. Njega su, međutim, u ovoj godini ministar odbrane Jim Mattis i ostali vojni čelnici pokušali uvjeriti da zadrži vojnike u toj zemlji kako bi se nastavilo s pritiskom na talibane i na upornu pobunu  tzv. Islamske države. Zvaničnici tvrde da je insistiranje Bijele kuće na povlačenju bio još jedan ključni faktor u Mattisovoj odluci da podnese ostavku u četvrtak.

Zvaničnici su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da javno govore o tako osjetljivoj temi.

Američki vojnici ušli su u Afganistan u novembru 2001. nakon invazije izazvane napadima na američke gradove 11. septembra iste godine.

Amerika je otada izgubila više od 2.400 vojnika i potrošila je više od 900 milijardi dolara u svom najdužem ratu. Trojica američkih predsjednika obećavala su uvesti mir u Afganistan, ili povećanjem ili povlačenjem vojnika, ili diplomatskim angažmanom s talibanima ili s njihovim ušutkivanjem, te boreći se protiv sveprisutne korupcije u vladajućim atrukturama.

SAD i NATO zvanično su zaključili svoju borbenu misiju u 2014., ali su američki i saveznički vojnici ostali, izvodeći napade na radikalnu grupu Islamska država i talibane i radeći na obuci i jačanju afganistanske vojske.

Talibanski pobunjenici, ipak, kontroliraju skoro polovinu Afganistana i moćniji su nego ikada od invazije pod američkim vodstvom u 2001. Oni izvode skoro svakodnevne napade koji uglavnom imaju za cilj snage sigurnosti i vladine zvaničnike.

U posljednjim mjesecima, ipak, pojavili su se obnovljeni napori na ostvarenju napretka u mirovni razgovorima s talibanima. Zvaničnici su sada zabrinuti da bi povlačenje američkih vojnika u ovoj godini moglo naškoditi takvim inicijativama i jednostavno ohrabriti talibane da čekaju do momenta kada bi mogli iskoristi situaciju nastalu odlaskom stranih trupa, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu