Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 10:35 |

Sud BiH odbio tužbu protiv Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neutemeljenu tužbu Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) u BiH, zaključivši da se, suprotno navodima tužbe, osporeno Rješenje temelji na pravilnom i potpuno utvrđenom činjeničnom stanju, te pravilnoj primjeni materijalnog propisa.

Naime, Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH je u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima izvršila u IDDEEA-i izvanredni inspekcijski nadzor u pogledu primjene Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Po provedenom postupku utvrđeno je da je IDDEEA na temelju provedbenog propisa donijela Rješenje i zaključila Sporazum o slobodnom pristupu podacima iz evidencije (prebivalište i boravište, te jedinstveni matični broj) korisnika usluga bankarskih organizacija i drugih pravnih osoba koje pružaju usluge telekomunikacije i komunalne usluge protivno svojim zakonskim ovlaštenjima i članku 8 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života).

Prema zaključenom Sporazumu IDDEEA je odobrila i omogućila pristup osobnim podacima građana sadržanim u elektronskim evidencijama za 35 pravnih osoba koje pružaju financijske, telekomunikacijske i komunalne usluge suprotno relevantnom propisu.

AZLP je utvrdivši povredu Zakona o zaštiti osobnih podataka Rješenjem trajno zabranila IDDEEA-i da odobrava i omogućava pravnim osobama stalni pristup osobnim podacima sadržanim u elektronskim evidencijama, te naložila da se predmetna upravna mjera izvrši u roku od 15 dana od dana prijema Rješenja, te pismeno obavijesti Agencija uz dostavu dokaza o izvršenju.

Stoga, prema ocjeni Suda BiH, AZLP je pravilno odlučila kada je IDDEEA-i izrekla upravnu mjeru o trajnoj zabrani odobravanja i omogućavanja stalnog pristupa osobnim podacima sadržanim u elektronskim evidencijama neovlaštenim pravnim osobama, saopćeno je iz AZLP-a BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu