Kultura     | 18.12.2018. 11:25 |

Woody Allen u Mostaru: U srijedu premijera komedije 'Sviraj to ponovno, Sam'

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 18. prosinca (FENA) - Glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru izvest će u srijedu, 19. prosinca, premijeru kazališne predstave "Sviraj to ponovno, Sam", redatelja Marija Kovača.

Radi se o tekstu Woodyja Allena, koji je premijerno izveden 1969. godine na Broadwayu. Predstava je doživjela pohvale i kritike i publike, te je u sljedećih godinu i pol dana odigran čak 453 puta.

Po riječima redatelja predstave, kada je s dramaturgom Draganom Komadinom dogovarao koju predstavu će postaviti, odlučili su se za komediju, jer su proteklih sezona repertoarom mostarskog kazališta prevladavale predstave "tamnije tematike".

- Woody Allen, osim što je atraktivno ime i svatko će htjeti doći vidjeti njegovu predstavu, sa sobom donosi urbanu komediju, građansku komediju, u kojoj se poigrava ratom u kojem nema pobjednika, a to je rat između spolova (ja sam u tom ratu uvijek bio pacifist i gubitnik). U klasičnoj žanrovskoj odrednici, moglo bi se reći da je to komedija s pucanjem, bez pjevanja, s happy endom - kazao je Kovač.

Istaknuo je kako redatelji često raznim efektima na pozornici pokušavaju krpati nedostatak glumačkih mogućnosti, no, po njegovim riječima, to ovdje nije slučaj i naglasak je isključivo na glumcima.

- Iako se radi o komediji, ovo nije predstava u kojoj ćemo krenuti od početka u salve smijeha. Htjeli smo kreirati jedan svijet i uvesti gledatelja u taj svijet u kojem će ljudi prepoznati neke situacije iz svojih života. Iako je komad star već pola stoljeća, on je izrazito aktualan jer se radi o vječnoj temi - kazao je Kovač.

Ravnatelj HNK u Mostar Ivan Vukoja kazao je da je mjesec prosinac bio iznimno uspješan za tu kazališnu kuću. Na festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu predstava "Preobražaj" dobila je Grand Prix nagradu za najbolju predstavu u cjelini, dok je predstava "Gnijezdo" dobila priznanje za najbolju predstavu na sarajevskom festivalu Dani Jurislava Korenića.

- Ove nagrade pokazatelj je da u našem kazalištu radimo kvalitetno, sustavno i kreativno, i drago nam je kada publika i stručna kritika to prepoznaju - poručio je Vukoja.

Mario Kovač čestitao je glumcima i vodstvu HNK u Mostaru na dobivenim nagradama:

- Umjetnost nije sport da se uspjesi mjere nagradama i brojkama, ali svakako je zadovoljstvo dobiti priznanje struke. Meni je drago da radim ovdje u ovom trenutku uzleta za mostarski HNK, jer sam na neki način zloupotrijebi taj entuzijazam kod glumaca koji su puno lakše izdržavali višesatne probe za našu novu predstavu.

Premijera predstave, u kojoj igraju Robert Pehar, Angela Bulum, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret i Nikolina Marić, zakazana je za srijedu, 19. prosinca, u 20 sati, a prva i druga repriza slijede 20. i 21. prosinca.

Ulaznice za premijeru i prvu reprizu su rasprodane, a ostalo je još nešto karata za drugu reprizu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HNK Mostar oglasio se povodom izjave predsjednika Gradskog Vijeća Grada Mostara

Održana komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Komemoracija za Ivana Ovčara, prvog ravnatelja HNK Mostar

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel