Ekonomija     | 17.12.2018. 11:43 |

ProCredit Bank BiH - Portofilo u 2018. rastao deset posto

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - ProCredit Bank BiH zaključno s oktobrom ove godine ostvarila je ukupan rast od 10 posto - istaknuto je danas u okviru novogodišnjeg razgovora članova Uprave ProCredit Bank Edina Hrnjice, predsjednika uprave, Amela Agića i Amira Salkanovića, članova uprave Banke, s predstavnicima bosanskohercegovačkih medija

Banka je sa 16 posto udjela u tržištu zadržala lidersku poziciju u poslovanju s malim i srednjim preduzećima (SME), istovremeno se nametnuvši na tržištu u poslovanju sa stanovništvom sa dosta inovacija kao digitalna banka čije su usluge prilagođene savremenim trendovima. U idućoj godini planiran je rast kreditnog portfolija u SME sektoru od oko 15 posto.  

ProCredit Bank, kako je istaknuto, ostaje posvećena razvoju bosanskohercegovačke privrede, a SME sektor vidi kao najvažniji pokretač razvoja u smislu otvaranja novih radnih mjesta i jačanja izvoza. Banka  je u ovoj godini zaključno s oktobrom ostvarila rast od deset posto, a sve to uz jačanje kvalitete kreditnog portfolija. Bitno je istaći i da ProCredit na grupacijskom nivou također bilježi snažan rast kreditnog portfolija.

Poseban akcenat stavljen je na tzv. green portfolio u podržavanju investicija koje su ekološki i društveno odgovorne. Tako su udio u ukupnim investicionim kreditima 26,5 posto u 2018. godini činili green investicioni krediti, a od ukupnog portfolia banke green portfolio je 17,1 posto.

ProCredit Bank je i u 2018. nastavila pružati klijentima pristup povoljnim kreditnim i garantnim linijama Evropskog investicionog fonda i Evropske investicione banke. Ove garantne linije nude značajne pogodnosti malim i srednjim preduzećima, ne samo u komercijalnom smislu nego i kroz smanjenje kolateralne pokrivenosti, što je prepoznato kod klijenata kao veliki benefit. Tome svjedoči i podatak da je samo u toku 2018. godine plasirano 66 miliona KM iz garantnih linija koje koristi oko 200 preduzeća.  I u idućoj godini planiran je nastavak  saradnje s evropskim partnerima. 

Banka je zaokružila ranije započete pionirske procese digitalizacije, tako što je od 31.augusta ove godine, sto posto transakcija urađeno putem elektronskih kanala i zona 24/7. Od septembra ove godine u poslovnicama banke nema gotovine, odnosno implementiran je tzv. cashless model poslovanja. 

Značajne rezultate dala je i nova, jedinstvena usluga za fizička lica koja je fokusirana na poslovanje sa stanovništvom. Banka je nastupila inovativno ponudivši set usluga za fizičke osobe s izuzetnim pogodnostima u domenu plaćanja (20 besplatnih plaćanja), zatim besplatne konverzije KM i EUR valuta, te besplatna tri podizanja sa  beskontaktnom Mastercard karticom na bankomatima drugih banaka širom BIH, itd.

Banka je nastavila ulagati u unaprijeđenje PCB Direct online platforme za fizička lica koja omogućava online aplikaciju za usluge, kao i informacije o aktuelnoj ponudi banke za fizičke osobe.

Promovirajući kulturu štednje s jedne strane,  kao i  odgovornost u kreditiranju u smislu da se ne promoviraju i ne nude gotovinski i potrošački krediti sa druge strane, banka je razvila koncept jednostavnih i fleksibilnih štednih usluga. Pri tome, banka ta sredstva štediša koristi za plasmane SME klijentima za ulaganja u projekte koji jačaju privredu i generišu nova radna mjesta.

Plan ProCredit Bank BiH je daljnje jačanje tržišne pozicije kao lidera u poslovanju sa SME preduzećima, sa posebnim osvrtom na podršku izvoznicima, zatim podršku uvoznicima kroz stimulaciju kada su u pitanju prilivi i odlivi iz inostranstva, nastavak podrške finansiranju kroz garantne fondove i generalno nastavak sveobuhvatne posvećenosti SME sektoru kao nosiocu razvoja ekonomije u zemlji.

U tom smislu planiran je rast kreditnog portfolija u malim i srednjim preduzećima od oko 15 posto u 2019 godini. Imajući u vidu strateško opredjeljenje banke i grupacije kada je riječ o ovom segmentu, poseban akcent će ponovo dati razvoju tzv. „green“ investicijama s dosegom 20 posto od ukupnog portfolija u ovom sektoru.

Također, u 2019. godini planiraju rast depozita fizičkih osoba od oko 20 posto.

-Uvođenje stopostotne automatizacije i potpuni prestanak rada s gotovinom, te fleksibilnost koju naš e-banking pruža kada je u pitanju upravljanje sredstvima, dodatni su iskorak. Planiramo unapređenje nove m-banking aplikacije u 2019. godini koja će definitivno odgovoriti svim zahtjevima koje prosječan klijent može imati kod usluge mobilnog bankarstva. Također, planirano je i uvođenje plaćanja mobitelom negdje pred kraj 2019. godine. Pri tome je posebna pažnja posvećena sigurnosnim aspektima na svim nivoima u skladu s najsavremenijim standardima - navodi se u saopćenju ProCredit Bank BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM, povećanje od 44,1 posto

Željeznice FBiH u 2023. ostvarile neto dobit od 18 miliona KM (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo