Svijet     | 14.12.2018. 13:09 |

Bolton: SAD će se boriti protiv 'predatorske' politike Rusije i Kine u Africi

FENA Internet

WASHINGTON, 14. decembra (FENA) - Sjedinjene Države planiraju boriti se protiv brzog širenja kineskoga i ruskoga ekonomskog i političkog uticaja u Africi, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u četvrtak nazvavši poslovnu praksu dviju država "koruptivnom" i "predatorskom".

Prioritet SAD-a bit će razvoj ekonomskih veza s regijom kako bi se stvorile mogućnosti za američke poslovne ljude i zaštitila nezavisnost afričkih zemalja zajedno s nacionalnim sigurnosnim interesima, rekao je u govoru na skupu Heritage Foundation.

"Konkurenti, velike sile Kina i Rusija brzo šire svoj finansijski i politički utjecaj širom Afrike", rekao je Bolton.

"Kina pribavlja ekonomsku i vojnu polugu u Africi o trošku Sjedinjenih Država", izjavio je Bolton dok je iznio skeptični pogled Trumpove administracije na inozemnu pomoć i mirovne operacije na afričkom kontinentu.

Bolton je kazao kako je cjeloviti pregled američke pomoći blizu završetka i da će procijeniti pomoć pojedinačno za sve korisnike uključujući i jesu li se primatelji suprotstavili ili sarađivali s politikama i interesima SAD-a.

Usporedio je predstojeći program s Marshallovim planom za obnovu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

"Marshallov plan unaprijedio je američke interese, zaobišao Ujedinjene narode i ciljao ključne sektore stranih ekonomija, a ne raspršio pomoć kroz stotine programa", rekao je Bolton.

Trumpov novi program za Afriku određuje uslove za pomoć i s fokusom na trgovinu i ulaganja koja su korisna za Sjedinjene Države kao i za zemlje primatelje, rekao je Bolton.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel