Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 14:59 |

U BPK nastavljaju se projekti utopljavanja javnih objekata

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. decembra (FENA) - Kantonalni ministri za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport te za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Damir Žuga i Slobodan Janković, na pres konferenciji najavili su nove projekte utopljavanja javnih objekata u Bosansko-podirnjskom kantonu (BPK) Goražde.

Kako su istakli, njihovom realizacijom doprinijet će se stvaranju boljih uslova za rad u ustanovama, uz smanjenje troškova.

Po riječima ministra Žuge, projektom su ovoga puta obuhvaćene tri osnovne škole.

- Nakon završetka SSŠ „Džemal Bijedić“ i OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, zadovoljstvo mi je da kažem da ćemo, kroz posljednju fazu, na osnovnoj školi „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Vitkovićima završiti utopljavanje, kao i gorući problem koji smo imali u Osnovnoj muzičkoj školi „Avdo Smailović“, a to je zamjena krovne konstrukcije i utopljavanje škole, te prekrivanje OŠ „Husein ef. Đozo“ - kazao je ministar Žuga.

Podsjetio je da su u proteklom periodu realizovani značajni projekti u oblasti energetske efikasnosti.

- Vidljivo je sve što smo uradili i mislim da smo zajedno oko 1.500.000 KM uložili u energetsku efikasnost odnosno utopljavanje objekata u vlasništvu Kantona. Pola od tog iznosa obezbijedili smo mi u budžetu Kantona, a pola smo morali da obezbijedimo iz drugih izvora. Tu su bili uvijek naši partneri UNDP, Vlada Kantona Sarajevo, federalna ministarstva i drugi izvori finansiranja - istakao je Žuga.

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Slobodan Janković izražava zadovoljstvo nastavkom projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru.

- U 2018. godini su izdvojena sredstava za još jedan objekat, a to je zgrada Zavoda zdravstvenog osiguranja koja će u provedbi mjera energetske efikasnosti koštati oko 70.000 KM. Vlada i Zavod izdvojili su oko 40.000 KM, dok je UNDP-ovo učešće oko 30.000 KM. Uglavnom možemo biti zadovoljni jer  smo do sada implementirali oko 1.500.000 KM u energetsku efikasnost, od čega je oko 700.000 KM sredstava koja su obezbjeđena preko drugih donatora – kazao je Janković.

Odabrani izvođač radova jučer je u pratnji predstavnika BPK i UNDP-a uveden u posao. S obzirom na to da će za radove na OŠ „Husein ef. Đozo“ biti potrebno potpisati dodatne amandmane na ugovor, istaknuto je da bi radovi na ovom objektu trebali započeti sljedeće godine.

Vlada BPK Goražde, u projektu "Zeleni ekonomski razvoj" koji implementira UNDP BiH, učestvuje od 2015. godine. Putem ovog projekta do danas su ostvareni značajni rezultati u unapređenju energetske efikasnosti u javnim objektima na području kantona i to u SSŠ „Džemal Bijedić“, OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, Općinskom sudu Goražde, Ministarstvu unutrašnjih poslova, te na objektu Vlade BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu