Svijet     | 06.12.2018. 13:49 |

Francuska ljevica najavila glasanje o povjerenju vladi predsjednika Macrona

FENA Internet

PARIZ, 6. decembra (FENA) - Francuske ljevičarske opozicione stranke u četvrtak su zatražile glasanje o povjerenju vladi predsjednika Emmanuela Macrona, u jeku protesta javnosti i straha od novog nasilja.

Socijalistička partija, ekstremno ljevičarska Prkosna Francuska i Komunistička partija ostavile su po strani međusobne podijele i obećale su podnijeti zahtjev za glasanjem o povjerenju vladi u donjem domu parlamenta. Narodna skupština će održati glasanje o povjerenju u roku od 48 sati od podnošenja zahtijeva. 

Ljevičarske stranke nemaju dovoljan broj glasova za obaranje vlade, jer Macronova centristička stranka Republika u pokretu ima većinu u Donjem domu koji broji 577 poslaničkih mjesta. Stoga ljevica  pokušava pridobiti podršku ostalih opozicionih stranaka.

Današnja objava predstavlja novi udarac za Macrona i njegovu vladu, oslabljenu višesedmičnim protestima "žutih prsluka".

Vlada pokušava da ublaži napetosti, ali s malo uspjeha. Ministar saobraćaja danas se sastao s predstavnicima sindikata vozača kamiona, ali su oni najavili sa će ispuniti svoje obećanje da održe štrajk u nedjelju, prenosi Assiociated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel