Svijet     | 05.12.2018. 17:17 |

Xi: Kina će uvijek podržavati mirna rješenja globalnih problema

FENA Internet

LISABON, 5. decembra (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da će se Kina uvijek pridržavati "uzajamnog uvažavanja" u svojim naporima da se suoči s globalnim izazovima.

Xi je dao taj komentar tokom posjete Portugalu, posljednjoj stanici njegove turneje koja uključuje i prisustvo samitu G20 u Buenos Airesu, gdje su se Kina i Sjedinjene Države usuglasile oko pregovora o okončanju njihovog trgovinskog rata.

- I pored toga što se svijet suočava s brojnim izazovima, Kina će se uvijek povinovati uzajamnom uvažavanju i mirnom rješenju problema, te promoviranju mira i stabilnosti - izjavio je Xi u kratkom govoru.

Dodao je da je tokom svoje turneje osjetio aspiracije ljudi ka miru, stabilnosti, prosperitetu i boljem životu.

Tokom njegove dvodnevne posjete Lisabonu, Portugal i Kina potpisali su memorandum o razumjevanju o saradnji u kineskoj inicijativi Pojas i put - koja inicira kopnene i morske veze između Azije, Afrike i Evrope, uz milijarde dolara obećanih za razvoj infrastrukture.

Njegova posjeta jača ionako snažno kinesko prisustvo u iberijskoj zemlji, posebno kao investitora u sektorima od energetike do bankarstva.

Memorandum obuhvaća široki spektar saradnje, posebno na poljima digitalne povezanosti i elektronske mobilnosti, navodi se u saopćenju iz ureda portugalskog premijera, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu