Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 13:27 |

Konferencija o osnaživanju osoba sa invaliditetom u BiH (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić danas je u Sarajevu, na tematskoj sjednici povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, kazao da je jako važno da one budu vidljive i da budu jednake kao i drugi.  

Po njegovim riječima, današnja konferencija o temi „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje uključenosti i ravnopravnosti u BiH“ je jedan od načina da se skrene pažnja na potrebe osoba s invaliditetom i obavezu svih nivoa vlasti da u skladu s potpisanim konvencijama, deklaracijama i protokolima, postupaju u smislu poboljšanja statusa ovih osoba kojih ima oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika, dakle više od 500.000 u BiH.

Bojić je naveo dva pitanja koja su tretirana u proteklom periodu - jedno je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, te Specijalni izvještaj Institucije ombudsmena za uklanjanje barijera kada su u pitanju osobe s invaliditetom u zakonodavnim i izvršnim institucijama.

Kaže da je poslije toga uslijedio i izvještaj o realizaciji zaključaka koje je, na osnovu Specijalnog izvještaja, razmatrala Parlamentarna skupština.

Ocijenio je da su to neki mali pomaci, te istaknuo kako ne smatra da je dovoljno urađeno kad su u pitanju osobe s invaliditetom, „ali je jako važno da one budu vidljive i da budu jednake kao i drugi“.

Napomenuo je da su Federacija BiH i Republika Srpska donijele dokumente koji se zovu Strategija rješavanja pitanja invalidnih osoba i da su oni u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravima invalidnih osoba.    

- Treba pristupiti realizaciji svega onoga što smo mi u zakonodavnim organima vlasti donijeli, a odnosi se na invalidne osobe - zaključio je Bojić.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je kazao da se to ministarstvo zalaže za punu zaštitu prava osoba sa invaliditetom u cijeloj BiH.

- Ponukani zahtjevima i razgovorima koje smo imali sa osobama s invaliditetom, odabrali smo da današnja tematska konferencija ima naziv „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje uključenosti i ravnopravnosti u BiH“. Osnovna tema ove konferencije jeste kako osobe s invaliditetom da lakše nabave ortopedska i senzitivna pomagala u BiH i da im se na taj način omogući kvalitetniji život - naveo je Jović.

Generalni sekretar Federalnog saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize i član Vijeća osoba sa invaliditetom BiH Elvira Bešlija je kazala da su ove godine odlučili da tema ovog sastanka povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom bude lična pokretljivost.

Po njenim riječima, ona se nalazi kao jedna od tema u Konvenciji UN-a o pravima osoba sa invaliditetom i nalazi se u preporukama koje su proistekle od UN-a.

- Pod tom ličnom pokretljivošću podrazumijevamo sve ono što je za nas, kao osobe sa invaliditetom, nužno za socijalizaciju, za kompletno uključivanje u društvo, počev od obrazovanja, zapošljavanja, kulture, sporta... Jer bez mogućnosti da nabavimo ortopedska pomagala koja jesu osnov za ličnu pokretljivost, od naše uključenosti u društvo nema ništa - kazala je Bešlija.

Ocijenila je da su osobe sa invaliditetom u „stalnom stanju, nekad manje, a nekada veće, diskriminacije“.         

Cilj Konferencije o temi „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje uključenosti i ravnopravnosti u BiH“ je da se kroz konstruktivan dijalog pronađu efikasna rješenja za jednostavniju i bržu nabavku ortopedskih pomagala, što bi unaprijedilo kvalitet života kako osoba sa invaliditetom, tako i njihovih porodica i društva u cjelini.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2363/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1eJyV9RWQOuCbEW9qVUpQcZ1Isy6Xg_3i?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu