Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 14:03 |

U Mostaru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FENA Branka Soldo

MOSTAR, 3. prosinca (FENA) - Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je u ponedjeljak u Mostaru okupljanjem udruga i ustanova koje rade s osobama s invaliditetom kako bi ukazali na potrebu osvješćivanja društva o problemima i pravima osoba s invaliditetom.

Tim povodom u Mepas Mallu organizirana je promotivno-prodajna izložba štićenika udruženja i ustanova koje rade s osobama s invaliditetom na području Mostara: Los Rosales, Sveta Obitelj, Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama, Caritasove radionice Nazaret i Emanuel, Vedri osmijeh, Ružičnjak, Down sindrom i Sunce te socijalnih poduzeća VedriMo i Rad-Dar.

U izjavi za medije direktorica Udruženje mladih "Ružičnjak-Los-Rosales" Jasna Rebac podsjetila je kako je Bosna i Hercegovina još 2010. godine ratificirala UN-ovu Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

- Obveza države BiH je na snazi još od 2010. godine, ali se ona praktično u životima mladih i djece osoba s invaliditetom apsolutno ne može osjetiti. Danas želimo skrenuti pažnju da je krajnje vrijeme da se u zakonima i zakonskim aktima počne propisivati, a u praksi primjenjivati ono što UN konvencija obvezuje državu BiH - upozorila je Rebac.

Radoslav Dodig iz mostarskog Caritasa kazao je kako 3. prosinca jeste Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ali osobe s invaliditetom žive među nama cijelu godinu i svakodnevno se susreću s diskriminacijom na različite načine.

- Pozivamo sve odgovorne i sve naše sugrađane da doprinesu i ulože svoj maksimum da poboljšamo kvalitetu i razinu života ovih osoba u sferi obrazovanja i zapošljavanja, kao i u sferi svih ostalih ljudskih prava - kazao je Dodig.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda u listopadu 1992. godine je, na posebnoj sjednici održanoj u okviru obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju da se 3. prosinac svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel