Bosna i Hercegovina     | 03.12.2018. 12:23 |

U Zenici obilježen Svjetski dan osoba s invaliditetom

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. decembra (FENA) – Javna ustanova Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju u Zenici, jedina takva ustanova za osnovno obrazovanje u Zeničko-dobojskom kantonu, današnji Svjetski dan osoba s invaliditetom obilježili su prigodnom svečanošću. 

Ovu školu pohađa ukupno 55 đaka, koji su prema njihovim sposobnostima podijeljeni u 12 odjeljenja.

-Naši đaci nisu samo djeca iz Zenice, ima ih i iz drugih općina, ali su sada svi sa prebivalištem u Zenici. Mi smo dužni da obilježimo ovaj dan, zbog naših učenika. Naravno, moramo da podignemo i svijest u široj društvenoj zajednici o važnosti ovog datuma - istakao je direktor ove ustanove Tarik Salčinović.

On je istakao kako desetak posto svjetske populacije ima neki vid invaliditeta, da u BiH takvih ima oko 270.000 osoba te da im svi moramo pomoći.

Gost na današnjoj svečanosti bio je i direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH i bivši general Armije BiH Jovan Divjak, koji je kazao da je sa zadovoljstvom prihvatio da dođe na obilježavanje ovog dana, jer "dijete je dijete bez obzira u kojem statusu fizičkom ili intelektualnom".

-Drago mi je da budem među mladima i da zahvalim vaspitačima i roditeljima koji brinu o ovoj djeci. Nažalost, dijelovi društva koji se time bave, nisu dovoljno okrenuti mladima - kazao je Divjak.

Podršku školarcima pružio je i Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH, koji je dodao kako su svi dio društvene zajednice i samim tim odgovorni.

-U suštini, svi smo ljudi. Mi jesmo boračka kategorija, ali osjećamo i veliku čast, potrebu i odgovornost spram ove naše lijepe dječice i ove društvene kategorije da s njima podijelimo ove trenutke za bolje sutra, u smislu maksimalne ravnopravnosti - kazao je Aganović, koji je izrazio nadu i uvjerenje kako će i država BiH u ovom segmentu vrlo brzo dostići standarde Evropske unije.

Uz mališane ove škole, na priredbi su sudjelovali i učenici Osnovne muzičke škole iz Zenice, dok su đaci osnovne škole Katoličkog centra Sveti Pavao Zenica mališanima ove škole uručili prigodne poklone.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

U Njemačkoj predstavljanje knjige 'Ne pucaj!' autora Jovana Divjaka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu