Sport     | 30.11.2018. 19:54 |

Kvalifikacije za SP - Košarkaši BiH poraženi od Bugarske

FENA Vanja Tolj

BOTEVGRAD, 30. novembra (FENA) - Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je od selekcije Bugarske s 89:82 u susretu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine. 

Ovaj meč za izabranike selektora Vedrana Bosnića, koji je danas debitovao na klupi BiH, nije imao rezultatski značaj s obzirom da je BiH ranije izgubila šanse da se plasira na SP. BiH je posljednja ekipa grupe K s dvije pobjede i sedam poraza. 

Prvo poluvrijeme utakmice u Botevgradu proteklo je u dosta izjednačenoj košarci. Bugari su prvu četvrtinu riješili u svoju korist rezultatom 25:22, a početkom druge četvrtine nastavili su povećavati prednost koja je dosegla maksimalnih 13 poena razlike. 

Međutim, u nastavku utakmice košarkaši BiH su zaigrali mnogo bolje i prvenstvano zahvaljujući raspoloženim Miralemu Haliloviću i Edinu Atiću stižu prednost protivnika, a zatim i preuzimaju vodstvo. 

Zahvaljujući brojnim greškama Bugara i dobrim rješenjima u napadu BiH na poluvrijeme odlazi sa šest poena prednosti (51:45).  

Početkom drugog poluvremena ponovo dolazi do pada igre u igri selekcije BiH. Bh. košarkaši u napadu griješe, a Bugari te greške koriste i serijom koševa kojom nešto više od pet minuta do kraja četvrtine dolaze do vodstva rezultatom 58:55.

Domaći košarkaši su ponovo bolje odigrali posljednje minute treće četvrtine koju su dobili rezultatom 27:16. 

Početkom posljednjeg perioda igre BiH trojkom Emira Sulejmanovića ponovo smanjuje prednost Bugara. Sulejmanović je u ovom meču bio jedan od najboljih bh. košarkaša, a posebno se isticao u skok igri.

Bugarski košarkaši su bolje igrali u posljednjoj četvrtini i kažnjavali su brojne greške selekcije BiH. Tri minute do kraja utakmice imali su šest poena prednosti (82:76), a do kraja meča prednost nisu ispuštali iako je BiH u nekoliko navrata propustila odlične prilike da smanji rezultatski deficit. 

Najefikasniji bh. košarkaš bio je Miralem Halilović s 20 poena i devet skokova. Emir Sulejmanović je upisao 17 poena i 16 skokova, a Edin Atić 17 poena, pet skokova i sedam asistencija. Bugare je do pobjede predvodio Božidar Avramov s 20 poena, dok je Aleksandar Yanev dodao 14 poena. 

BiH će u narednom meču kvalifikacija u ponedjeljak, 3. decembra, u zeničkoj "Areni" igrati protiv selekcije Finske.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sezona završena za Bojana Bogdanovića

Košarkašice Konjica kod gradonačelnika Ćatića

Proširuje se ABA liga

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel