Kultura     | 28.11.2018. 14:31 |

Izložba 'Photo Graz selecion' 3. decembra u Foto galeriji Jelićeva

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Centar kulture i mladih Općine Centar u saradnji s Austrijskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo i Uredom za pomociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske 3. decembra u Foto galeriji "Jelićeva" organizuju izložbu fotografija "Photo Graz selecion".

Izložba je djelo 16 autora iz Graza, a ciljano i kontinuirano je posvećena prezentaciji i podržavanju aktuelne fotografske scene u Grazu i Štajerskoj.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sabine Kernthaller na današnjoj pres konferenciji je kazala da je izložba za njih poseban događaj jer se održava u sklopu manifestacije povodim otvaranja Ausrijskog kulturnog foruma. 

- S druge strane ova izložba ukazuje na to koliki je značaj Graza i Štajerske kao predstavnika mnogobrojnih i raznolikih veza i kontakata koje postoje između Austrije i  BiH. Drago nam je da ovom izložbom još više produbljujemo i intenziviramo te veze - kazala je Kernthaller. 

Ona je naglasila da je Austrijski kulturni forum dio Austrijske amabasade, "koji će se od sada baviti predstavljanjem savremene austrijske kulture, umjetničke scene, a služit će i kao platforma za razmjenu između austrijskih i bh. umjetnika i naučnika".  

- Fokusiraćemo se na kreativnu industriju, nauku, umjetnost, pitanje žena, gender pitanja, ali i mlade. Stoga nam je drago i prikladno što smo danas najavili ovu izložbu u Centru mladih Sarajeva, tako da i na taj način organizacija ima simboliku i ukazuje na  pravac kojim želimo da idemo - istaknula je Kernthaller.   

Ona je najavila da je u ponedjeljak, 3. decembra na otvaranju Austrijskog kulturnog foruma planirano nekoliko kulturnih manifestacija. U 16.15 sati će ispred Narodnog pozorišta Sarajevo biti otvorena izložba "Zastave mira" koju su kreirali učenici iz BiH i Austrije, u 17.00 sati uslijedit će otvaranje foto izložbe "Photo Graz selecion", u 18.30 sati će biti zvanično otvorenje Austrijskog kulturnog foruma u Pozorištu mladih Sarajevo s mnogobrojnim sadržajima, dok će od 21.00 sat biti održan jazz koncert austrijskog  benda u jazz clubu "Jazzbina". Dan kasnije, 4. decembra za goste iz Austrije biće organiziran obilazak Zemaljskog muzeja BiH, te promocija knjige Valerijana Žuje "Hugo fon Kučera".       

Umjenički rukovodilac Foto gelerije Jelićeva Dženat Dreković kazao je da je izložba "Photo Graz selecion" suptilni, intimni pristup fotografskoj umjetnosti.

- Obično smo navikli na foto izložbe dokumentarističkog karakretera, a ovo je jedna od prvih izložbi u ovoj galeriji, čak i u Sarajevu, ovakovog pristupa. Na izložbi štajerskih fotografa i autora možemo vidjeti nekolko stilova i pravaca, od plemenitih postupaka do digitalnih intervencija u fotografiji, a sve s ciljem krajnje intimnog i suptilnog pristupa - kazao je Dreković.

Izložba naglašava izvanrednu raznolikost austrijske fotografske scene. Fotografije prikazuju predjele, prirodu i ljude, kao i tragove njihovog postojanja. One se bave pričama, istinskim pričama, kao i izmišljenim slikama i dokumentuju društvo i njegove promjene u svijetu trenutnih događaja.    

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komedija 'Ne igraj na Engleze' sutra na teatarskoj sceni CKM

Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo obustavlja aktivnosti

'Čorba od kanarinca' na scenu CKM donosi priču o ljubavi i strahu od budućnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu