Svijet     | 28.11.2018. 13:11 |

Analitičari - Brexit će učiniti Britaniju siromašnijom

FENA Saopćenje

LONDON, 28. novembra (FENA) - Analitičari britanske vlade tvrde da će njihova zemlja biti siromašnija nakon napuštanja Evropske unije nego da je ostala u njoj, bez obzira kakvu vrstu trgovinskog aranžmana sklopi s  blokom.

U izvještaju analitičara objavljenom u srijedu procjenjuje se da će 15 dana od napuštanja  EU, britanski BDP biti za 0,6 posto niži nego da je zemlja ostala u bloku - ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo održi labave trgovinske veze s EU. Ako napusti blok bez sporazuma i uvedu se značajne prepreke u trgovini, ukupni ekonomski obim zemlje bio bi manji za 9,3 posto.

U izvještaju se analiziraju brojne opcije, od napuštanja bloka bez sporazuma do ostanka u jedinstvenom tržištu roba i usluga EU.

Analiza je objavljena u vrijeme dok se premijerka Theresa May bori da uvjeri poslanike da podrže sporazum o razlazu koji je ona postigla s EU.

Analiza se ne dotiče konkretnog sporazuma dogovorenog prošle sedmice, ali procjenjuje da bi pod sličnim odredbama ekonomske posljedice bile teže, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunakov plan slanja tražilaca azila u Ruandu i formalno postao zakon

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel