Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 11:38 |

Projekt 'Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Projekt "Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika" je jedan od najznačajnijih projekata koji smo finansirali putem Fonda za reformu javne uprave u posljednjih pet godina - ocijenio je koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Dodao je da se on sastoji iz tri ključne komponente - strateško planiranje, razvoj politika i budžetsko programiranje.

Ćuzulan je na završnoj konferenciji projekta "Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika" – faza II (SPPD II) danas u Sarajevu kazao da je cilj projekta bio da se obezbijedi funkcionalni razvoj i održiv sistem strateškog i srednjoročnog planiranja vezanog za budžetsko planiranje.

Napomenuo je da je projekt trajao trideset mjeseci, te da je održano 49 radionica. Dodao je da je 300 državnih službenika, 62 institucije sa sva četiri upravna nivoa prošlo obuke i primjenu tih metodologija u praksi, na koji način se svaka od ovih komponenti provodi u određenim institucijama.

- Možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo da je projekt dobro implementiran, da su oni koji su bili zaduženi po ugovoru da provedu taj projekt uradili taj posao sasvim dobro i danas na završnoj konferenciji svi korisnici usluga su konstatovali da su zadovoljni i načinom i realizacijom cijelog projekta u prethodnom periodu - kazao je koordinator za reformu javne uprave.

Projekt je finasiran iz Fonda za reformu javne uprave, a vrijednost mu je oko milion i po maraka.

Ključni ekspert na ovom projektu Srđan Blagovčanin je kazao da proces reforme javne uprave koji se dešava u BiH podrazumijeva uvođenje funkcija strateškog planiranja i jačanje funkcija razvoja politika.

- Ono što je bio ključni akcenat projekta je upravo da pomogne institucijama na jačanju kapaciteta za strateško planiranje i za razvoj politika - naveo je Blagovčanin.

Dodao je kako ne treba posebno isticati značaj samog strateškog planiranja za uspješan rad institucija, imajući u vidu da je i funkcija planiranja jedna od osnovnih funkcija upravljanja.

Po njegovim riječima, bez jačanja kapaciteta i uspostavljanja te funkcije u punom kapacitetu jako teško je očekivati da institucije svoj posao rade na zadovoljavajući način, na koji građani očekuju od njih. Slično je, navodi Blagovčanin, i za razvoj politika.           

- U tom smislu je jačanje kapaciteta razvoja politika, gdje je projekt dao značajan doprinos kroz obuke, analize postojećeg stanja, u cilju davanja preporuka za njegovo unapređenje. Mislim da smo tu dali veliki doprinos kao projekat i zahvalni smo institucijama na dobroj saradnji i volji da učestvuju i izvrše one obaveze koje su predviđene strateškim dokumentima - kazao je Blagovčanin.

SPPD II projekat je imao za cilj unapređenje i jačanje sistema strateškog planiranja u institucijama i njegovo povezivanje s programskim budžetiranjem, kao ključne pretpostavke za uspješno upravljanje institucijama i razvojem na svim nivoima vlasti. Takođe, bio je fokusiran na jačanje sistema razvoja i donošenja javnih politika, u cilju promoviranja odgovornosti i učešća građana u procesu donošenja odluka.

Cilj današnje konferencije je sumiranje trenutnog stanja u oblastima strateškog planiranja, programskog budžetiranja i razvoja politika u BiH, kao i predstavljanje dostignuća projekta SPPD II, s posebnim akcentom na perspektive daljeg razvoja ovih oblasti, a u kontekstu reforme javne uprave i procesa integracije zemlje u EU.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo