Svijet     | 21.11.2018. 11:38 |

Susret May i Junckera danas u Bruxellesu

FENA Internet

LONDON, 21. novembra (FENA) - Britanska premijerka Theresa May u srijedu putuje u Bruxelles na sastanak s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, u nastojanju da finalizira sporazum o Brexitu između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Dvije strane prošle sedmice su se usaglasile u vezi s odredbama dokumenta koji bi omogućio britansko napuštanje bloka, ali još rade na sporazumu koji bi regulirao njihove buduće odnose.

Čelnici EU trebali bi se sastati u nedjelju kako bi odobrili sporazum, ali su sporne odredbe još prisutne. Španija je saopćila da će glasati protiv sporazuma ako budućnost Gibraltara ne bude uzeta u obzir u bilateralnim odnosima između Madrida i Londona.

May je pod intenzivnim pritiskom britanskih poslanika iz reda onih koji se zalažu za Brexit kao i iz reda proevropskih snaga koji se protive sporazumu o razlazu.

Prije odlaska u Bruxelles ona će se suočiti s protivnicima sporazuma tokom redovne sesije pitanja i odgovora u Donjem domu parlamenta, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel