Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 10:45 |

U BiH 'Sedmica talijanske kuhinje u svijetu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Sarajevski ured Italian Trade Agency (Talijanska trgovinska agencija - ITA) predstavit će sutra doprinos trećoj "Sedmici italijanske kuhinje u svijetu" koja se od 19. do 25. novembra organizira u brojnim zemljama širom svijeta.

Riječ je o događaju koji je nastao nakon EXPO-a 2015 na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje i Ministarstva poljoprivrede Republike Italije, podsjećaju iz ITA-e.

Organizira se s ciljem međunarodne promocije kulinarske i enogastronomske tradicije kao prepoznatljivih karakteristika italijanskog identiteta i kulture, uz istovremeno jačanje komercijalnog prisustva i distribucije talijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

U okviru ove sedmice italijanski kuhar Stefano Cosattini održat će  master class u organizaciji Gastroid centra za obuke u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u kojem će učestvovati profesionalni kuhari i učenici, a ovaj kuhar snimio je i kratki film u kojem će predstaviti talijanski meni s tri slijeda.

Ovim aktivnostima želi se promovirati italijanski poljoprivredno-prehrambeni sektor koji je izuzetan po svojoj kvaliteti, prehrambenoj sigurnosti, naprednim tehnološkim inovacijama, održivosti, bioraznolikosti i poštivanju tradicije.

Italija je zemlja koju odlikuju velike teritorijalne i klimatske razlike koje su se pretočile u različite i jedinstvene kulture, historije i tradicije, a svi ti elementi čine distinktivne linije mediteranske ishrane zahvaljujući kojoj se Italija smatra najzdravijom zemljom na svijetu.

To je potvrdio i Bloomberg Global Health Index iz 2017, čija ljestvica obuhvata 163 zemlje, a vrijednost izvoza enogastronomskih proizvoda prošle godine iznosila je 41 milijardu eura, dok je u posljednjih pet godina izvoz porastao za 23 posto.

Čak 68 italijanskih proizvoda je na podijumu prehrambenih proizvoda najprodavanijih na svijetu, u hrani imaju 292 proizvoda zaštićenog porijekla, a među vinima 523 oznake kvaliteta PDO i PGI (DOC i IGP).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nacionalne manjine Kantona Sarajevo predstavile svoju kuhinju (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu