Svijet     | 20.11.2018. 11:58 |

Saudijska Arabija i UAE objavili paket pomoći Jemenu od 500 miliona dolara

FENA Internet

RIJAD, 20. novembra (FENA) - Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji zajednički predvode koaliciju arapskih zemalja koje se bore u Jemenu protiv pobunjeničkog pokreta Huti, a koji kontrolira prijestonicu Sanaau, obećali su u utorak novi paket pomoći u hrani za tu zemlju vrijedan 500 miliona dolara.

Paket pomoći objavili su Abdullah bin Abdulaziz Al-Rabi’ah, generalni supervizor Centra za humanitarnu pomoć saudijskog kralja Salmana i  Reem al-Hashimy, državni ministar za međunarodnu pomoć UAE, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Rijadu.

Već tri godine, Jemen, najsiromašniju zemlju arapskog svijeta, razdire krvavi rat između Huti pobunjenika i pristalica jemenske međunarodno priznate vlade.

Povremeni sukobi između Hutija i vladinih snaga izbijaju od 2004. Hutiji su u septembru 2014. preuzeli kontrolu nad prijestonicom Sanaaom i nastavili su napredovati ka jugu zemlje i drugom po veličini gradu u Jemenu, Adenu. U reakciji na napredovanje Hutija, koalicija arapskih država pokrenula je vojnu kampanju u 2015. kako bi porazila pobunjenike i vratila na vlast međunarodno priznatu vladu. 

Kao rezultat sukoba, ubijeno je 10.000 Jemenaca, od kojih su većina civili, a milioni su ih raseljeni iz svojih domova, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel