Kultura     | 16.11.2018. 14:00 |

Izložba 'Znakovi pored puta' Osmana Arslanagića u galeriji 'Zvono'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Izložba "Znakovi pored puta", četvrti nastavak istoimenog ciklusa autora Osmana Arslanagića, bit će otvorena večeras u sarajevskoj Galeriji "Zvono".

Ciklus je nastao kao dio umjetnikove potrebe za iskorakom od uobičajenih scenografskih rješenja kao dominantnog oblika profesionalnog izražavanja.

Na današnjem susretu s novinarima Arslanagić je, govoreći o simbolici naziva izložbe, istaknuo da dijelove za eksponate nalazi upravo tu pored puta i da te stvari koje su odbačene uklapa u neka simbolična likovna značenja. Od različitih predmeta koje je najčešće odbacilo more ili koji su se jednostavno našli pored puta Arslanagić pravi nesvakidašnje likovne objekte.

Tako se na Arslanagićevim eksponatima, praveći od njih cjeline, nalaze žice, drvo, pijesak, rukavice, borove iglice, šišarke, razne vrste tkanina...

Izložba će biti postavljena u "Zvonu" do 6. decembra ove godine.

Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, više od 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska te profesor Scenskog oblikovanja na Akademiji za scenografiju u Osijeku (Hrvatska).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba fotografija Zorana Kanlića koje oslikavaju ljudske emocije i drugu stranu rata

Sarajevo - Posthumna izložba ratnih fotografija Zorana Kanlića

Izložba radova Dragana Sovilja večeras u galeriji 'Zvono'

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti