Bosna i Hercegovina     | 13.11.2018. 13:06 |

Predstavnici političkih stranaka razgovarali o reformskim mjerama

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 13. novembar (FENA) - Predstavnici Naše stranke, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte i Srpske demokratske stranke danas su na okruglom stolu, koji je u Sarajevu organizirao Centar za politike i upravljanje (CPU), poručili koje reformske mjere žele provesti ako u naredne četiri godine budu dio parlamentarne većine.

- Nemamo alternativu osim da krenemo sa rasterećenjem privrede, ukidanjem parafiskalnih nameta, smanjivanjem javne potrošnje i olakšavanjem procedura registracije pravnih osoba. Na taj način možemo stimulisati našu ekonomiju da poslodavac ima manju obavezu, a radnik veću plaću - izjavio je Faruk Hadžić uime Nezavisnog bloka.

Govoreći o reformama, Zoran Latinović uime Srpske demokratske stranke ukazao je da u Bosni i Hercegovini prije svega treba uspostaviti fisikalnu stabilnost bankarskog sektora.

- U ovom trenutku mora se racionalizovati budžetska potrošnja, stvarati uštede u javnoj potrošnji, te jačati socijalna komponenta i sve ono što bi moglo otvoriti perspektivu boljem životu na ovim prostorima. Bez pravne zaštite i političke stabilnosti neće biti ni ekonomskog iskoraka – uvjeren je Latinović.

Na okruglom stolu Srđan Mandić uime Naše stranke dodao je da je "ključni problem koji tišti bh. privredu - realni sektor" koji je, po njegovim riječima, praktično na izdisaju.

- Zato ćemo nastojati da kroz programska rješenja nađemo način da rasteretimo realan sektor da bi se dali što veći poticaji – kazao je Mandić.

Budućim donosiocima odluka izvršni direktor CPU-a Adis Muhović istakao je da u narednom mandatnom periodu trebaju intenzivirati napore za reformu fiskalne politike kako bi se smanjilo oporezivanje, odnosno poresko opterećenje na rad i proizvodnju, te parafiskalno opterećenje na privredu.

- Također, bitno je da se promijeni orjentacija javne potrošnje da bi bila održiva. Potrebno je sa tekuće potrošnje na plate u administraciji prebaciti fokus na investiranje u infrastrukturne projekte. Uz to neophodno je unaprijediti javnu administraciju i digitalizaciju uprave, kao i poboljšati sudski sistem da bi se brže rješavali privredni sporovi – zaključio Muhović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas sedmi sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

Sutra sedmi sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

Postignut dogovor o planu rasta za zapadni Balkan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu