Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 15:47 |

Raste interes stranaka za rješavanje predmeta sklapanjem sudske nagodbe

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Sve zainteresirane stranke čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima u Bosni i Hercegovini u prilici su da tokom održavanja Sedmicâ sudske nagodbe od 12. do 23. novembra predmete riješe sudskom nagodbom. 

Sudska nagodba jedan je od načina rješavanja sporova, a radi se o dobrovoljnom, mirnom, povjerljivom, ekonomičnom, brzom i sporazumnom načinu rješavanja spora, koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu o predmetu spora, pri čemu je najbitnija volja stranaka, odnosno njihova spremnost da spor riješe dogovorom/nagodbom.

Komentirajući upit u vezi s prednostima koje nudi taj pravni institut, u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH) Feni su kazali kako su zaključivanjem sporazuma i stranke i sud pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka koji, između ostalog, podrazumijeva - odlaganje/zakazivanje dodatnih ročišta, nepotrebno pribavljanje i izvođenje dokaza, izradu sudske odluke i žalbe na odluku, te izbjegavanje brojnih dodatnih i troškova redovnog sudskog postupka.

Sudska nagodba, kako nadalje navode, omogućava očuvanje poslovne saradnje ili privatnih odnosa između stranaka u postupku, dok je, prema pravnoj snazi, izjednačena je sa pravosnažnom i izvršnom presudom, a stranke mogu zaključiti nagodbu o predmetu spora u toku cijelog postupka, bilo da se radi o predmetima parničnog i vanparničnog postupka, pogotovo privrednih, ugovornih, radnih i obiteljskih sporova, predmeta male vrijednosti i komunalnih predmeta.

Istovremeno, sudska je nagodba privilegirana sa aspekta plaćanja sudske takse, jer su, prema gotovo svim zakonima o sudskim taksama u Bosni i Hercegovini, predviđene olakšice za sporove riješene sudskom nagodbom.

Inače, iznosi sudskih taksi određuju se prema vrijednosti spora, ovisno od vrsta sporova i ti iznosi variraju od kantona do kantona i mogu biti umanjeni i 50 posto od predviđenog iznosa sudske takse u slučaju rješavanja spora sudskom nagodbom.

Prema pokazateljima kojima VSTVBiH raspolaže, sklapanjem sudske nagodbe tokom 2011. godine u sudovima u BiH riješeno je ukupno 4.384 predmeta, 2012. na taj su način riješena 3.993 predmeta i taj je broj je kontinuirano rastao, na 4.374 predmeta u 2013. godini, 5.413 u 2014., 5.568 u 2015. i 7.364 predmeta u 2016. godini, dok je u 2017. godini evidentirano 6.938 takvih predmeta, a u prvih devet mjeseci 2018. godine putem sudske nagodbe riješena su 4.334 predmeta.

Dosada su u sklopu projekta, koji provodi VSTVBiH, uz aktuelni, organizirana četiri dvosedmična događaja - Sedmice sudske nagodbe i to od 3. do 14. oktobra 2016. godine, od 17. do 28. aprila i 6. do 17. novembra 2017., te od 16. do 27. aprila 2018. godine.

Radi se o projektu koji je počeo kao pilot-projekt „Sudska nagodba“ u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa, a radi promoviranja instituta sudske nagodbe u cijelom pravosuđu, uz finansijsku podršku vlada kraljevina Norveške i Švedske.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta