Bosna i Hercegovina     | 12.11.2018. 13:45 |

U Mostaru Regionalni forum Caritasa o zaštiti djece i mladih

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. studenoga (FENA) – Prvi Regionalni forum Caritasa o zaštiti djece održavat će se od 13. do 15. studenoga u Duhovno-obrazovnom centru "Emaus" u Mostaru, s ciljem podizanja svijest o potrebi i važnosti izrade smjernica za zaštitu djece.

Uz domaćina Caritas Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije, Forumu će nazočiti i drugi Caritasi u BiH, zatim predstavnici Caritasa iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a posebni gosti bit će izvršni ravnatelj Caritasa Internationalis iz Rima  Jacob Winter i Sigried Spindlbeck iz Osthilfe-fonda Biskupije Linz (Austrija).

Forum će otvorit ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, a uime domaćina Caritasa Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije goste će pozdraviti i izreći dobrodošlicu ravnatelj dr. sc. don Ante Komadina i generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Željko Majić.

Ravnatelji Caritasa i stručnjaci iz Caritasovih ustanova, koje skrbe o djeci, pridonijet će izradi Politike za zaštitu djece i mladih po uzoru na standarde Caritasa Internationalis.

Cilj je Foruma podići svijest o potrebi i važnosti izrade smjernica za zaštitu djece, ponuditi konkretne upute, mehanizme i alate, te podržati razmjenu iskustava i umrežavanje Caritasa u dobrim praksama zaštite djece.

Sudionicima Foruma u "Emausu" bit će predstavljani domaći i međunarodni standardi u zaštiti djece na temelju konvencija i pozitivnih zakonskih propisa, zatim politike, procedure i prakse za zaštitu djece i mladih u Caritasu, kao i iskustva i izazovi zaštite djece u Austriji kao primjer dobre prakse. U radu po skupinama razgovarat će se o mogućim mehanizmima i alatima zaštite djece.

Drugog dana Foruma sudionici skupa sudjelovat će na svetoj misi u mostarskoj katedrali, koju će predvoditi mjesni biskup mons. Ratko Perić,  a zatim će biti upriličen posjet Dječjem vrtiću "Sveti Josip" u Mostaru.

Regionalni forum održava se u mjesecu posvećenom pravima djeteta i uoči Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenoga.

Forum o zaštiti djece i mladih počinje u utorak, 13. studenoga, u 17 sati u Duhovno obrazovnom centru Emaus (Potoci bb).

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel