Bosna i Hercegovina     | 09.11.2018. 16:05 |

TK - Razmatran Nacrt Operativnog /akcionog plana 2019-2021. (VIDEO)

FENA Adriana Domazet

TUZLA, 9. novembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona je, nakon usvojene Strategije razvoja za period 2016. - 2020. imenovala Kantonalni odbor za razvoj kao savjetodavno tijelo od predstavnika kantonalnih institucija i nevladinog sektora radi razmatranja svih strateških dokumenata koji će biti donošeni u Skupštini i Vladi TK te davanja smjernica kako unaprijediti strateški fokus ovog kantona.

Na nedavnom sastanku u Tuzli razmatran je Nacrt Operativnog/akcionog plana 2019. - 2021. U njega su uvrštene mjere i aktivnosti koje institucije TK treba da provedu u cilju dostizanja ciljeva definisanih strategijom razvoja TK.

Razgovarano je i o novom zakonu o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH i izazovima koji taj zakon donosi Federaciji i kantonima.

Podzakonski akti za ovaj zakon, donesen 2017., očekuju se do kraja ove godine.

 - Tim zakonom je predviđeno da se ti implementacijski dokumenti moraju harmonizirani i usklađeni sa strateškim okvirom. Kada je u pitanju TK, baza za pripremu naših programskih, implementacijskih dokumenata u narednom periodu će biti kao što je i do sad bila, strategija razvoja uz harmonizaciju sa budžetskim dokumentima koje Vlada donese - kazala je pomoćnica ministra privrede TK Erna Kusturica.    

U Ministarstvu privrede TK poduzeto je nekoliko aktivnosti poticanja razvoja TK a jedna od njih je unapređenje okvira za JPP i javni poziv objavljen tim povodom.

 - Uskoro će biti potpisivanje ugovora sa jedinicama lokalne samouprave, na osnovu tog javnog poziva, a u pitanju su sredstva koja Ministarstvo privrede dodjeljuje jedinicama lokalne samouprave sa područja TK za pripremu i implementaciju potencijalnih JPP projekata – kazala je Kusturica. 

Iduće sedmice planirana je dvodnevna edukacija za državne službenike i namještenike TK, a edukatori su eksperti JPP iz BiH i Hrvatske.

Podrška Vladi TK u svrhe jačanja sistema za upravljanje razvojem omogućena je kroz partnerski odnos sa Projektom Integriranog lokalnog razvoja, zajedničkim projektom Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2305

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/147_DHVdbqJhZW8iWy53laXao6KE1nWcU?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu