Svijet     | 09.11.2018. 16:31 |

Gorbačov upozorio protiv povratka Hladnom ratu

FENA Internet

MOSKVA, 9. novembra (FENA) - Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski čelnik, upozorio je protiv rastućih napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država i kazao je da ne bi trebalo doći do povratka Hladnom ratu.

Gorbačov, krhki 87-godišnjak uvođen je u kino dvoranu uz fizičku pomoć kako bi gledao premijeru novog dokumentarnog filma o njegovom životu, sovjetskim reformama u 1980-im i njegovim naporima na kontroli naoružanja koji su doveli do okončanja Hladnog rata.

Njegovo naslijeđe dovedeno je u pitanje kada su odnosi između Moskve i Washingtona pali na najniži nivo od Hladnog rata nakon ruske aneksije Krima u 2014. i sporenja oko sankcija, izbornog uplitanja i trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj.

On se nakratko obratio prisutnima u kino dvorani u Moskvi nakon projekcije filma "Sastanak s Gorbačovom" koji su režirali filmski autori Werner Herzog i Andre Singer, i kada je upitan da li se svijet vraća novom Hladnom ratu.

- Moramo  uzmaknuti. I to ne samo od Hladnog rata. Moramo nastaviti s kursom koji smo odredili. Moramo zabraniti rat jednom i zauvijek. Najbitnije je riješiti se nuklearnog oružja - kazao je. 

Omrznut među brojnim Rusima kao čovjek čije su reforme na kraju dovele do raspada Sovjetskog Saveza, Gorbačov je hvaljen na Zapadu kao onaj koji je pomogao u okončanju Hladnog rata.

Gorbačov, čije je očigledno pogoršano zdravlje u oštrom kontrastu s odlučnom reformističkom ličnošću iz 1980-ih, izjavio je da se svijet opasno primiče novoj utrci u naoružanju.

Prošlog je mjeseca u kolumni za New York Times, Gorbačov osudio Sjedinjene Države nakon što je predsjednik Donald Trump objavio da planira napustiti sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, koji su Gorbačov i Ronald Reagan potpisali  1987. godine.

Sporazum je eliminirao sve nuklearne i konvencionalne projektile kratkog i srednjeg dometa koje su obje zemlje držale u Evropi.

U unaprijed pripremljenoj pisanoj poruci koju je njegov savjetnik pročitao prije filma, Gorbačov je aludirao na novinski članak i izjavio: "Ja sam uvjeren da možemo zaustaviti novi Hladni rat. Učinit ćemo sve u tom pravcu".

- Najopasniji bi bio povratak konfrontaciji, početak nove utrke u naoružanju. Već pričaju o nuklearnom ratu kao nečemu potpuno prihvatljivom. To se priprema, o scenrijima se govori - izjavio je Gorbačov, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Agencija za bankarstvo Federacije BiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel