Bosna i Hercegovina     | 06.11.2018. 15:23 |

Prosvjeta dodjeljuje nagradu za humanost 'Stepa Stepanović'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. studenoga (FENA) – Mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" utemeljilo je nagradu za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović" u znak sjećanja na jednog od najvećih vojskovođa srpske, jugoslavenske, europske i svjetske povijesti.

Stepanović je poznat po svojoj humanosti, kao i naprednim političkim stavovima u pravcu bratstva, sloge i jedinstva južnih Slovena svih etničkih pripadnosti i religijskih uvjerenja, posebno kada je riječ o narodima BiH, koje je Stepanović nesebično volio i poštovao, a i oni njega, o čemu svjedoče tisuće telegrama sućuti povodom njegove smrti 1929.

"Neka vas ime jedne od drugih nikada ne otuđi jer vi ste krv jedne krvi i kost jedne kosti. Neka vas vjera ne razdvaja, jer Bog je samo jedan", njegova je najpoznatija misao koju je uputio desetinama tisuća okupljenih ljudi u Sarajevu 1918. godine.

Upravo sjećajući se ovih riječi, a njegujući iste vrijednosti, SPKD Prosvjeta Gradski odbor Mostar odlučila je obnoviti sjećanje na lik i djelo Stepe Stepanovića, utvrđujući nagradu za djela humanosti i promociju suživota i tolerancije.

Prva nagrada za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović", bit će uručena 15. studenoga u Mostaru u okviru Svečane akademije povodom stogodišnjice oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu (1918.-2018.), koja će se također u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar održati u Narodnom pozorištu u 20 sati.

Prvi dobitnik nagrade "Stepa Stepanović" je Konjičanin Anis Kosovac za plemenito djelo podizanja spomenika braći Golubović, Pavlu i Petru, dječacima od 5 i 7 godina koji su u ovom gradu, zajedno sa svojom majkom i ocem, ubijeni 1992. godine.

Konferencija za novinare u vezi svih detalja ove značajne manifestacije održat će se u Vladičanskom dvoru u Mostaru u srijedu, 7. studenoga, u 10 sati, priopćeno je iz Gradskog odbora Mostar SPKD ''Prosvjeta'.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel