Bosna i Hercegovina     | 06.11.2018. 12:59 |

Predstavljena nova tehnologija procesiranja mješovitog kućnog otpada

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 6. studenoga (FENA) – Projekt "Bioelektra-sustav za upravljanje otpadom" koji predstavlja jednu potpuno novu tehnologiju procesiranja mješovitog komunalnog, primarno kućnog otpada, predstavljen je u utorak u Mostaru.

 Prezentator projekta iz hrvatske tvrtke Bioelektra koja se bavi gospodarenjem otpada Ivo Bačić rekao je kako se radi o novoj tehnologiji i u Europi i koja je prošle godine na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dobila zlatnu nagradu za jedinu tehnologiju koja u potpunosti ostvaruje princip cirkularne ekonomije, uz nula posto štetnih emisija u okoliš.

Ustvrdio je kako se cijeli sustav temelji na jednom potpuno novom principu koji je patentirala i razvila tvrtka "Bioelektra" iz Poljske.

- Sustav radi na principu tzv. rotor sterila, koji se svodi prvo na sterilizaciju otpada, a zatim na potpuno automatsko selektiranje u sortirnicama sa senzorima zadnje generacije koji su u stanju izdvojiti i razdvojiti svaku frakciju u kućnom otpadu. Odnosno, automatski se potpuno odvajaju plastika, staklo, pvc i polietinol te ostatci hrane i celuloze što se pretvara u biomasu, koja nema teških metala i klorida, a upotrebljiva se na razne načine, od gnojiva do određenih industrijskih proizvoda – pojasnio je Bačić.

Dodao je kako je takav pogon, koji je već u funkciji od 2014., prošao sve faze te su svi elementi provjereni.

Po riječima partnera hrvatske tvrtke Bioelektra Marina Pavelića, za implementaciju jednog takvog postrojenja trebalo bi dvanaest do osamnaest mjeseci, a to bi isključivalo bilo kakva odlagališta otpada.

Postrojenje bi bilo instalirano u montažnu zgradu na razini tri tisuće kvadrata, a cijena bi bila do 400 eura po instaliranoj toni, kazao je Pavelić.

- Kako sve smeće nakon prerade postaje sirovina, ono u okruženju stvara i nova radna mjesta za preradu plastike, metala, stakla i sl.- dodao je on.

Napomenuo je i to, kako je projekt prihvatljiv jer ispunjava sve EU norme, budući se traži da se do 2035. godine 65 posto otpada ponovno iskoristi, a ovim projektom omogućena je njegova iskoristivost i do 90 posto. 

- Ovakva tehnologija predstavlja određenu evoluciju u zbrinjavanju mješovitog komunalnog otpada i šteta bi bila ne iskoristiti takav projekt te napraviti jedno zajedničko ulaganje i partnerstvo, primjerice javnog i privatnog sektora – naglasio je Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, koja je bila organizator ove prezentacije.

Predstavljanju projekta nazočili su i predstavnici poduzeća u regiji koja se bave zbrinjavanjem otpada.  

Upravljanje otpadom znači skupljanje, prijevoz, upotrebu i zbrinjavanje otpada, uključujući nadzor nad tim postupcima i naknadno održavanje lokacija zbrinjavanja, a obuhvaća i radnje koje poduzimaju trgovac ili posrednik.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Promo

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka