Svijet     | 05.11.2018. 13:05 |

Rusija poslala novu fregatu s krstarećim projektilima na Mediteran

FENA Internet

MOSKVA, 5. novembra (FENA) - Rusija je saopćila da je u ponedjeljak razmjestila novu fregatu s krstarećim projektilima tipa Kalibr na Mediteransko more, nekoliko mjeseci nakon što je Moskva pojačala svoje mornaričke snage kod sirijske obale.

Fregata crnomorske flote Admiral Makarov napustila je mornaričku bazu Sevastopolj i krenula je prema crnomorskom moreuzu. Brod će djelovati u okviru snaga ruske mornarice na Mediteranu - navodi u saopćenju rusko ministarstvo odbrane. 

Rusija je i ranije ispaljivala krstareće projektile kalibr s brodova i podmornica stacioniranih u Mediteranskom moru na mete militanata u Siriji kako bi podržala ofanzive sirijske vojske.

Ministarstvo nije saopćilo da li bi fregata trebala učestvovati u vojnim operacijama u Siriji, gdje Moskva podržava predsjednika Bashara al-Assada otkako je ušla u sirijski rat u 2015.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopćio je u maju da će ruski vojni brodovi s krstarećim raketama kalibr biti u stalnoj pripravnosti na Mediteranu kako bi se suprotstavili terorističkoj prijetnji u Siriji.

Rusija je razmjestila nekoliko ratnih brodova na Mediteranu ovog ljeta, među kojima su Admiral Grigorovič, Admiral Essen i Pitlivi, skupa s nosačem aviona Nikolaj Filčenkov i raketnom korvetom Višnji Voloček.

Novine Izvestija javile su u augustu da je Rusija okupila najveću mornaričku grupaciju na Mediteranu od 2015. godine, uključujuči i deset brodova naoružanih dugometnim krstarećim projektilima kalibr. Novi brodovi na putu su prema Mediteranu, a dvije podmornice također su razmještene, pišu novine, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je oborila šest američkih raketa ATACMS

Estonija optužila Rusiju za ometanje GPS signala u njenom zračnom prostoru

Rusija kritikuje američko 'licemjerstvo' u protivljenju istrazi ICC protiv Izraela

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel